Jolán
2 °C
4 °C

Hiába van a térképen, hivatalosan nem létezik a Munkásőr utca

2007.10.05. 10:40
A XXI. kerületi Munkásőr utca hivatalosan nem létezik ugyan, de szájhagyomány útján terjed. A csepeli képviselők talán már a közeljövőben képesek lehetnek megakadályozni a járványt, korábban ugyanis az MSZP akarta, most pedig a Fidesz javasolja a Hengerdomb elnevezést.

Az Indexen beszámoltunk szerdán arról, hogy a Fidesz csepeli frakcióvezetője kezdeményezi az utóbbi időben térképeken Munkásőr utcának feltüntetett közterület (mások szerint inkább magánterület) átkeresztelését. Két személy neve és a Hengerdomb utca elnevezés is felmerült Németh Szilárd javaslatában.

A csepeli önkormányzattól azóta megtudtuk, hogy korábban a szocialisták is a Hengerdomb utca elnevezést javasolták, Orosz Ferenc alpolgármester 2000-ben készített is erre egy javaslatot, de végül nem született döntés az ügyben.

Szájhagyomány

A Fidesz szerint a 2005-ös átnevezések idején sem jutott figyelem az utcának, így az a térképeken Munkásőrként kezdett szerepelni. Az első ilyen térképek egyikét az önkormányzat résztulajdonában lévő kht. adta ki, aztán ezt átvette több hivatalos térképkiadó, és például a Google Maps-en is így található meg a Csepel Művek területén lévő utca.

Az Infó rádiónak nyilatkozva Horváth Gyula, egy másik csepeli alpolgármester azt mondta, hogy a Munkásőr elnevezés "szájhagyomány útján maradt fenn". (Az utcában egyébként a rendszerváltás előtt a csepeli munkásőr parancsnokság működött).

Hivatalosan nem létezik

Az Index értesülései szerint a Fővárosi Közlönyben, illetve a hivatalos utcanévtárban nem szerepel Munkásőr utca elnevezés, és a XXI. kerületi önkormányzat sem hozott ilyen döntést. Vagyis jogilag nem létezik Munkásőr utca Budapesten.

Ennek ellenére használatban maradt az utcanév, ami - tudomásunk szerint - hamarosan megváltozhat. Az, hogy Orosz Ferenc alpolgármester korábban tett is egy ilyen javaslatot már 2000-ben, de az állítólag elkallódott, azt valószínűsíti, hogy most, amikor újra napirendre került az ügy, talán még a Hengerdomb utca elnevezést is megszavazhatják a csepeli képviselők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?