Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Nem osztoznak a Kossuth téri tüntetők

2006.10.16. 23:11

Eredménytelenül végződött a rendőrség és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 közötti megbeszélés a Kossuth téren megrendezdő állami megemlékezések lebonyolítása ügyében, mert a demonstrálók nem hajlandók sem elhagyni, sem pedig megosztani a teret - jelentette be Takács András, a demonstráció főszervezője hétfő este a Parlament előtt.

Takács úgy fogalmazott, az állami ünnepségek idejére sem adják át a több mint egy hónapja birtokba vett teret, és ideiglenesen sem vonulnak sehová. Október 23-án délben kezdik meg forradalmi ünnepségüket, az est főszónoka Rácz Sándor, az 1956-os Budapesti Munkástanácsok elnöke, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke lesz. A Parlament előtt tüntetők a délelőtti ünnepi állami zászlófelvonáson "méltóságteljesen, önkorlátozással vesznek részt", tisztelegve a magyar nemzet szimbóluma előtt.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte, hogy a Parlament előtt sajtófotó-kiállítást rendeznek "a karhatalmi brutalitásról és az emberi jogok megsértéséről", majd az állami ünnepségre érkező külföldi diplomatáknak és tudósítóknak angol nyelvű petíciót adnak át. Elmondta azt is, hogy napokon belül felhívással fordulnak a magyar állampolgárokhoz, hogy a nemzeti ünnepről méltó módon emlékezzenek meg.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este kijelentette, hogy a rendőrségnek nem feladata a terület megosztásának engedélyeztetése, abban a szervezőknek kell megállapodniuk. Bene Gábor, a Kossuth téri demonstráció főmoderátora úgy fogalmazott, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy eltávolítsák őket a térről ezért 20-ra virradó éjjel a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány teljes vezetősége a téren fog éjszakázni, és erre kérte a tüntetőket is.

Hétfő este kihangosított telefonon szólt a Parlament előtt demonstrálókhoz Spányi Antal székesfehérvári püspök és a "politikai foglyok" szabadon bocsátása mellett, a hazugság elleni fellépésre szólította fel az egybegyűlteket. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja az egybegyűlteknek elmondta, hogy hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda tanúként hallgatta meg abban az ügyben, hogy pár napja a szónoki emelvényen egy fiatalember lázító beszédet tartott. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-t hétfőn arról tájékoztatta, hogy lázadás előkészülete miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, aki a Kossuth téren úgy fogalmazott: "Magyarország csak fegyverrel vívhatja ki szabadságát".