Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy hónapja fűtés nélkül száz budai

2005.01.12. 13:35
Lakásonként átlagosan 80 ezer forint rendkívüli közös költséget jelent a Hunyadi utca 3. szám alatti lakóknak, hogy kicseréljék a házban a gázcsöveket, amelyek szivárgása miatt a gázművek egy hónapja elzárta a gázt a házban. Azóta a lakók dideregnek.

Ötvenként lakás közel száz lakója didereg egy hónapja Budapesten az I. kerületben. Az Index információi szerint a Fővárosi Gázművek Rt. a ház pincéjében észlelt szivárgás után, tavaly december 13-án elzárta a gázcsapot, majd arra hivatkozva, hogy házon belül nem dolgozhatnak, elhagyta a helyszínt.

Jól bejáratott kollégák

Czobor Péter, a ház közös képviselője szerint a gázművek alkalmazottja a céget régebben elhagyó munkatársakból alakult SUS Kft-t javasolta a javítási munkákra. A gázművek kommunikácis osztályától megtudtuk, hogy csak a telekhatárig dolgozhatnak, birtokon belül az ingatlan tulajdonosának kell a hibát kijavítania. Kovács Richárd szerint vannak tapasztalataik, és munkatársaik esetenként valóban javasolnak cégeket a bajba kerülteknek.

Újabb szivárgás

Az ajánlott cég szakemberei már másnap munkához láttak és a Hunyadi utcai lakóház pincéjében egy hét alatt kicserélték a gázcsöveket. A gázművek nyomáspróbáján azonban váratlanul kiderült, hogy nem csak a főcső, hanem mind a 11, úgynevezett felszálló vezeték is szivárog, így a szerelők ismét munkához láthattak. Czobor Péter szerint a falban tekergő felszálló csöveket a falon kívüli csövekkel tudják pótolni.

Átlagban 80 ezer forint

A ház gázcsöveinek teljes cseréje eléri a 7,5 millió forintot, ami lakásonként átlagosan 80 ezer forintos kiadást jelent, (ezer forint négyzetméterenként). A ház lakóinak hétfőn kellett szembesülniük a rendkívüli kiadással, de hosszas vita után végül megszavazták a beruházást. A közös képviselő szerint minden házban vannak örök elégedetlenkedők. Közülük volt olyan, aki veréssel fenyegette meg a közös képviselőt, mert versenytárgyalás nélkül választotta ki a céget a szerelésre.

Esetleg a biztosító vagy az önkormányzat?

A lakók azt is felvetették, hogy a biztosítónak kellene kifizetnie a szerelés költségeit, hiszen megelőztek egy gázrobbanást, de a biztosítótól kapott tájékoztatás szerint nem történt káresemény, ezért nem fizetnek. A ház a 7,5 millió forintos rendkívüli költség miatt az I. kerületi önkormányzathoz fordult, de megkeresésükre eddig nem kaptak választ. Az Index érdeklődésére a polgármesteri hivatalban azt mondták, hogy a ház tulajdoni részének 5 százaléka az önkormányzaté, azt természetesen kifizetik, de a többiben nem tudnak segíteni. Tervbe vették azonban egy alap létrehozását, amelyhez az ilyen esetekben fordulni lehetne.

Időzített kenderbomba

Czobor Péter szerint az egész város "egy időztett bombán ül", a gázművek ugyanis évekkel ezelőtt a városi gázról átállt a magasabb fűtőértékű földgázra, amit a régi, kenderkóccal szigetelt csövek nem bírnak, ezért van egyre több gázszivárgás és esetenként gázrobbanás a városban. Hogy mikor lesz a házban újra fűtés? Czobor Péter szerint talán a jövő hétre megjavítják a csöveket, és aztán visszaállhatnak a lakók a villanyról a gázra.