Piroska
-2 °C
5 °C

Átültetik a Gellért-hegyi kilátást zavaró nyírfákat

2004.04.26. 11:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Mivel jó minőségű, szép példányokról van szó, nem vágják ki az ismeretlen személy által ültetett, a gellérthegyi kilátást zavaró nyírfákat, hanem olyan közeli helyre ültetik őket, ahol nem rontják el a turisták örömét, közölte a Fővárosi Önkormányzat. A hat nyírfacsemetét a Főkert Rt. üzemvezetője szerint valaki azért ültette, hogy ellehetetlenítse a hegy egyetlen ingyenes kilátóját.
Nem vágják ki, hanem átültetik azt a hat nyírfacsemtét, amelyek még kifejletlen lombjukkal is eltakarják a Gellérthegy egyetlen ingyenes kilátójából élvezhető panorámát. Ennek oka, hogy a nyírfácskák igen szép, egészséges példányok, kár lenne őket kivágni, mondta az Indexnek a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztályának munkatársa, Radnóczi Péter.

Klikk a képre!
Mint mondta, a döntést várhatóan még hétfőn meghozza az ügyosztály, amelynek illetékességi körébe tartozik a "gellérthegyi nyírfa-botrány". Radnóczi hozzátette, mivel tudomásuk szerint a facsemetéket április 23-án ültették, valószínű, hogy földlabdájuk még egyben van, így könnyen átültethetők a Gellérthegy valamely közeli részére, ahol nem zavarják a kilátást.

Sajátos magyar humor

Korábban az InfoRádió közölte, hogy a Gellérthegy egyetlen ingyenes kilátója elé ismeretlenek hat fiatal nyírfát ültettek. A másik kilátóért, amely a Citadellán belül található, 400 forintot kell fizetni. A fákat nem a terület kezelője, a Főkert Rt. helyezte el, mondta az Indexnek Törőcsik Éva, a cég igazgató-helyettese. Hozzátette, a cég zöldfelületért felelős üzemvezetője a a helyszínre sietett és megállapította, hogy a hat nyírfát azzal a szándékkal ültette el valaki, hogy az ingyenes kilátót ellehetetlenítse.

Az Index helyszíni tudósítója szerint a Citadellához érkező turisták egy része sajátos magyar humornak fogja fel, hogy a terület egyetlen ingyenes körkilátója elé gondos kezek fákat ültettek. Aki filmezni, fotózni szeretne, annak fel kell mennie a Citadella 50 méterre álló épületébe, és belépőt kell fizetnie a látványért, vagy körbe kell sétálnia a Gellérthegy gyalogútjain található kisebb kilátók valamelyikéhez.

A Citadella sem a régi

Az Index a helyszínen járva már azt tapasztalta, hogy ellenérdekeltnek tűnő, szintén gondos kezek földre fektettek egy kilátást zavaró fát, a többi fa azonban még mindig hathatósan csökkenti a díjtalanul csodálható panoráma élvezeti értékét. Az egyik helyszínen tartózkodó könyvárus annyit tudott mondani kérdésünkre, hogy körülbelül egy hete kerültek a terasz elé a fák, de hogy ki ültette azokat nem tudni.

Az InfoRádió megkereste Veres Istvánt, a Citadellát kezelő társaság igazgatóját, aki annyit mondott, hogy a panoráma a Citadelláról is egyre kevésbé betekinthető, mert az elmúlt harminc évben a fák gyakorlatilag teljesen benőtték a hegyoldalt.