Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Gellérthegyi nyírfa-botrány

2004.04.25. 11:17
A Citadellához érkező turisták egy része sajátos magyar humornak fogja fel, hogy a terület egyetlen ingyenes körkilátója elé gondos kezek néhány napja fákat ültettek. A Főkert Rt. üzemvezetője megállapította: a hat nyírfát azzal a szándékkal ültette el valaki, hogy az ingyenes kilátót ellehetetlenítse.
Hat nyírfát ültetett valaki a Citadella alatti ingyenes körkilátó elé, amelyek eltakarják a város panorámáját a turisták elől - tudta meg az InfoRádió. A másik kilátóért, amely a Citadellán belül található, 400 forintot kell fizetni. A fákat nem a terület kezelője helyezte el.

Sajátos humor?

Klikk a képre!
A Citadellához érkező turisták egy része sajátos magyar humornak fogja fel, hogy a terület egyetlen ingyenes körkilátója elé gondos kezek néhány napja fákat ültettek. A hat darab fiatal nyírfa még kifejletlen lombozattal is eltakarja a fotózni, filmezni próbáló külföldiek elől a budapesti panorámát. Így aki kilátót szeretne, annak fel kell mennie a Citadella 50 méterre álló épületébe, és 400 forintot kell kifizetnie a látványért, vagy körbe kell sétálnia a Gellérthegy gyalogútjain található kisebb kilátók valamelyikéhez.

Az ingyenes körkilátó előtti zöldfelületet a Főkert Rt. kezeli. Törőcsik Éva, a cég igazgató-helyettese meglepetéssel értesült a hírről az InfoRádiótól, majd kiderült, hogy a fákat nem ők ültették. Elmondta, hogy a gellérthegyi zöldfelületért felelős üzemvezető a a helyszínre sietett és megállapította, hogy a hat nyírfát azzal a szándékkal ültette el valaki, hogy az ingyenes kilátót ellehetetlenítse. Törőcsik Éva hozzátette, hogy a történteket jelentik a fővárosi önkormányzatnak, és a fákat valószínűleg eltávolítják.

Titokzatos kertészek

Az InfoRádió megkereste Veres Istvánt, a Citadellát kezelő társaság igazgatóját, aki annyit mondott, hogy a kilátás a Citadelláról is nagyon nehéz, mert az elmúlt 30 évben a fák gyakorlatilag teljesen benőtték a hegyoldalt.

Az Index a helyszínen járva már azt tapasztalta, hogy ellenérdekeltnek tűnő, szintén "gondos" kezek földre fektettek egy kilátást zavaró fát, a többi fa azonban még hathatósan csökkenti a díjtalanul csodálható panorámát. Az egyik helyszínen tartózkodó könyvárus annyit tudott mondani kérdésünkre, hogy körülbelül egy hete kerültek a terasz elé a fák, de hogy ki ültette azokat nem tudni.