Alfréd
-3 °C
3 °C

Józsefvárosi ingatlaneladásokat vizsgált volna a Fidesz

2006.01.17. 17:22
A Fidesz szerint rosszul járt a Rév8 Rt. a telkek és lakások kisajátításakor, az SZDSZ szerint szabályosak voltak az ügyletek.

Nem fordul a számvevőszékhez a Rév8 Rt. ingatlanvásárlási gyakorlata miatt a fővárosi önkormányzat, a testület tulajdonosi bizottsága kedd délutáni ülésén ugyanis szavazategyenlőség alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között.

Hasonló szavazási helyzet miatt nem fogadta el a bizottság azt az előterjesztői javaslatot sem, hogy a főpolgármestert kérjék fel annak vizsgálatára, szükség van-e a cég ingatlanügyeivel kapcsolatos vizsgálat alapján egyéb eljárás kezdeményezésére. Juharos Róbert (Fidesz) tavaly áprilisban interpellációban fordult a főpolgármesterhez, bírálva a részben fővárosi tulajdonú Rév8 Rt. ingatlanvásárlási gyakorlatát. A főpolgármester felkérésére az rt. felügyelő-bizottsága egy külső cég bevonásával megvizsgálta az rt. ingatlanügyeit, az elmúlt öt év lakás- és telek-kisajátítási szerződéseit.

Eltérő árak?

A fővárosi szakbizottság által most tárgyalt jelentés egyebek közt megállapította, hogy az rt. által alkalmazott vételár sok esetben meghaladta a kerületi önkormányzat által ugyanott alkalmazott eladási árat.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) az MTI-nek sajnálatosnak tartotta, hogy a kormánypártok lezárták ezt a kérdést, s nem támogatták azt, hogy tovább vizsgálják például számvevőszéki szinten az ügyet.

Bőhm András (SZDSZ) hangsúlyozta, az ülésen kiderült, hogy az rt. minden eljárási szabályt betartott, nem lépte túl a részére megállapított költségkeretet, s nem is a cég, hanem a kerület adta el a lakásokat. A bizottság az előterjesztő fővárosi vagyonkezelő rt. javaslatát elvetve, zárt ülés helyett, nyilvánosan tárgyalt a témáról. A zárt ülés ellen voksolt az ellenzékkel együtt az SZDSZ is.