Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Tömény luxus a Vasúttörténeti Parkban

2004.03.26. 16:20
Legközelebb májusban lehet Budapesten megcsodálni azt a fényűzést, amit a jelenleg Velencéig közlekedő Orient Express képvisel. A gyönyörű szerelvényt pénteken délután csodálhatták meg a vonatrajongók, két kocsit belülről is végig lehetett járni.
Tizenhét korhű módon restaurált kocsiból áll a Velence Simplon-Orient-Expressz, ami pénteken délután a Magyar Vasúttörténeti Parkban állta a vonatrajongók érdeklődését.

Londontól Isztambulig

Nézegessen vonatos képeket!
A vonat régi pompájában ragyog, ugyanakkor mindenben megfelel a jelenlegi biztonsági szabályoknak, és biztosítja a kényelmes utazást. A kocsik felújítása 1982-ben fejeződött be, 16 millió dollárba került, ám a tulajdonos azóta jóval nagyobb összegeket költött arra, hogy a vonat mindig tökéletes állapotban legyen, és semmit ne veszítsen eredeti eleganciájából - áll az ismertetőben.

Az utasokat az Egyesült Királyságban, a London-Folkestone vonalon hagyományos, az 1920-as és 30-as években épült Pullman kocsik szállítják, a La Manche csatornán egy Hoverspeed SeaCat katamarán fedélzetén kelnek át kevesebb mint egy óra alatt, Európában pedig egy eredeti Wagons-Lits kocsikból álló elegáns szerelvényen utaznak Velencéig. A vonat legközelebb szeptemberben járja végig az eredeti London-Isztambul vonalat, ekkor Budapesten is megáll menetrend szerint. Addig még egyszer - májusban - látható lesz a Vasúttörténeti Parkban egy rövid kitérő erejéig.

Luxus a köbön

Klikk a képre!
A Vasúttörténeti Parkban látható szerelvény három étkezőkocsiból, egy bárkocsiból, tizenegy hálókocsiból, és két szervizkocsiból áll, az érdeklődők egy háló- és egy étkezőkocsit járhatnak végig belülről. Minden fülkéhez tartozik beépített mosdó hideg-meleg folyóvízzel, törölközőkkel és borotvakonnektorral. A fülkék egy részében széf is található.

A vonaton negyven fős személyzet szolgálja az utasokat, tagjai francia szakácsok, olasz pincérek, valamint angol és francia kocsikísérők. Az utasoknak kényelmes, de elegáns öltözék viselését javasolják. Ennek megfelelően nem árt, ha a férfiak este minimum szmokingot, a hölgyek koktélruhát, de inkább nagyestélyit öltenek. Póló és farmer viselése a vonaton nem ajánlott. Az étlap tanúsága szerint tizenegy euróba kerül egy pohárka vodka vagy gin, a portói bor kilenc eurót kóstál. Szezononként tizennyolcezer utas veszi igénybe a vonat luxusszolgáltatásait.