Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Óvoda a Közlekedési Főfelügyelet árnyékában

2005.05.20. 21:47
A Közlekedési Felügyelet új székháza épül az Ipoly utcában, egy óvoda tőszomszédságában. A telken álló régi épület nagy zajjal és porral járó bontása nem volt elhalasztható az óvodai szünet kezdetéig, de egy csütörtöki határozattal a XIII. kerületi önkormányzat mégis leállíttatta a munkát. A szülők péntek délutánra demonstrációt hirdettek, amelyen alig egy tucatnyian vettek részt. Az óvónőket nem zavarja a beruházás, szeretnék, ha békében hagynák őket. Az új, hétemeletes székház 2007 februárjára készül el.

Új székháza lesz a Közlekedési Főfelügyeletnek az Újlipótvárosban, az Ipoly utca 5. b-d szám alatt. A gond, hogy a hétemeletes, kétszintes mélygarázzsal ellátott épület a Thurzó utcai óvoda kertjének tőszomszédságában épül. A telken álló földszintes, magastetős épületek bontását május 6-án kezdték el, és csütörtökre vége is lett, az építkezés befejezése viszont csak 2007 februárjában várható.


klikk a képre!
A most beíratott gyerekek szüleinek egy részét nagyon aggasztja, hogy a kicsik másfél évig egy építkezés szomszédságában fognak naphosszat játszani, állandó por-, zaj- és vibrációs terhelés közepette, tudtuk meg a szülői közösség két tagjától. Az óvoda vezetése más álláspontot képvisel, mint ők: szerintük itt izgága szülők kicsi, de hangos csoportja kelti a zavart.

Ballagás az oviból

A csendes Thurzó utca felől megközelíthető ovit éppen a ballagás napján, pénteken látogattuk meg, aznapra hirdették ugyanis a szülők az ovi kerítésének túloldalán ásító gödör melletti tiltakozó megmozdulásukat. Maroknyian demonstráltak: mint mondták, az óvónő leszedte az óvodában és környékén kiragasztgatott meghívóikat, így senki nem tudott a dologról. Az utoljára 1976-ban felújított szocreál óvodaépület állapota közepes, az egyik oldalán igen elhanyagoltnak tűnő kert húzódik, amit az építkezés felől hullámpala, a tiltakozó szülők szerint azbeszttartalmú, ideiglenes kerítés határol. A kerítés az épület másik oldalán is folytatódik, itt egészen otthonos és szép kertet alakítottak ki, az aszfaltozott részen egy Lili nevű gyermek maszatolta magát épp össze krétával.


klikk a képre!
"Ugye milyen szép?" - mutatta a fás kertrészt a Thurzó utcai ovit vezető óvónő, Miklós Gáborné és Polgár Andrásné, a Gogol és a Thurzó utcai összevont óvodák vezetője, akik az önkormányzat művelődési, ifjúsági és sportosztályának vezetőjével vezettek végig az óvodán. Régen hét, ma már csak négy csoportnak kell osztoznia az épületen. A telekhatáron álló jegenyesort az építtetők már kivágták, az óvónők szerint a fák balesetveszélyesek voltak, ráadásul egy kiemelten allergén fajról van szó, amiről akár szakvéleményt is tudnak mutatni.

Bizonytalan tények

Az ide járó gyerekek szüleinek legfeljebb 20 százaléka, ha tiltakozik az építkezés ellen, mondták az óvónők, hozzátéve, hogy a generálkivitelező Swietelsky Építő Kft. mindent az előzetesen megbeszélt feltételek szerint csinált a bontás idején. Locsolták a sittet, és az igazán nagy zajjal járó munkákat este fél hat utánra halasztották.

A kerület építési osztályvezetője pénteken azt mondta, az önkormányzat próbálta rávenni a kivitelező céget, hogy a hangos munkákat végezzék este fél hat után, mikor az óvoda már bezárt. Ezt azonban nem lehetett megoldani, mert a sittet befogadó bánya olyan későn már zárva van. "De hát megoldották!" - mondták erre a helyszínen az óvónők. A tiltakozó szülők szerint viszont: "Ez nem igaz!"

Mindenki békére vágyik, csak másképp

Ügyfelek a környékről

A tiltakozó szülői közösség elmondta, panaszt tett az építkezésre az önkormányzatnál az Ipoly u. 5./e-f. szám alatt álló ház képviselője is, de az építési osztály vezetője, Csonka Tamás csak telefonhívásokról tud, hivatalos megkeresést nem látott. Az önkormányzat egyébként nem tekinti hivatalos ügyfeleknek a szülőket sem, megbízott ügyvédjüket nem engedte betekinteni a papírokba. Csonka elmondta, az államigazgatási iratok nem nyilvánosak, de bármilyen információval állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A gödör mellett álló másik társasház egyik lakója elmondta, őt a 4. emeleten egyáltalán nem zavarta sem a zaj, sem a por. Annak meg különösen örül, hogy megváltozik az utcakép, a telek ugyanis, a rajta álló földszintes betonházakkal nem igazán illett a környező hét-nyolc emeletes épületek közé. Szerinte "ennyit ma már ki kell bírni".

Túl a kideríthetetlen ellentmondásokon, az egymásnak feszülő érdekek világosan felvázolhatók: a vezető óvónőket egyáltalán nem zavarja az építkezés, szeretnének a helyükön maradni, nem hivatalosan azért, mert az óvodákat egyre-másra zárják be, és jobb egy kis kényelmetlenség, mint egy bizonytalan kimenetelű helyzet. Remélik, hogy hamarosan elmúlik a minibotrány, és végre békén hagyják őket. A 23 tiltakozó szülő - jórészt kiscsoportos gyerekek felmenői - viszont a gyerekek egészségére nagyon ártalmasnak találja a beruházást. Sérelmezik, hogy sem az önkormányzat, sem az óvoda nem veszi figyelembe a gyerekek érdekeit. Az önkormányzat védekezni kényszerül, az állami intézmény építkezni akar. Az oviba járó további 85 gyerek szüleit pedig vagy nem érdekli az építkezés, vagy nem értenek egyet a tiltakozókkal.

A demonstrálók szerint az elmúlt napokban ordítva lehetett csak az óvoda kapujában beszélgetni, az óvónők szerint nem volt probléma a zajjal. A szülőcsoport szerint a vezető óvónő, Polgár Andrásné nem kommunikál velük, nem tájékoztatta az újonnan beiratkozottakat a több mint másfél évig tartó építkezésről, míg Polgárné szerint a tiltakozó szülők többsége a környező házakban lakik, és érdekeikkel ellentétes, hogy a kilátást egy hétemeletes ház vegye el tőlük. Az óvónők örülnek, hogy eltűnik a csúnya tűzfal, amire rá lehetett látni a kertből, a szülők szerint a tűzfalprobléma nevetséges a hosszantartó építkezés ártalmaihoz képest. A szülők ÁNTSZ-vizsgálatot kérnek, az óvónők szerint rájuk eresztik az ÁNTSZ-t. A szülők hiányolják a por- és zajártalmi vizsgálatokat, az építési osztály vezetője szerint a porártalom az ÁNTSZ kompetenciája, a zajt pedig akkor mérik majd, ha panasz érkezik.

Nem halasztották a szünetre a bontást

Bár az ovisok szülei korábban kérték az önkormányzattól, hogy a rengeteg zajjal és porral járó bontási munkálatokat halasszák húsz nappal későbbre, az óvoda nyári szünetének kezdetére, a kérés Habermann Sándor, az egyik érintett szülő szerint nem talált meghallgatást.

A halasztásba az önkormányzat azért nem mehetett bele, mert a Közlekedési Főfelügyelet közbeszerzési eljárással választotta ki a generálkivitelezőt, és a szerződésben rögzített határidőt nem lehetett módosítani, tudtuk meg a XIII. kerület építési osztályának vezetőjétől.

Váratlan, bár átmeneti fordulat

A beruházás elvileg legzajosabb része, a bontás már lezárult, az építkezés kezdődhetne, a XIII. kerületi önkormányzat azonban a munkálatok kezdete után két héttel, csütörtökön egy határozattal leállította az építkezést, mivel az építési engedélyben rögzített feltételek közül több nem teljesült. Ezek egyike volt, derült ki az ovi ajtajára kifüggesztett fénymásolatból, hogy nem csatolták az engedélykérelemhez a szomszédos telkek tulajdonosainak hozzájárulását, illetve a velük történt megegyezés dokumentumait. Ez különösen az ovi esetében lenne fontos, "mert az óvoda területén gyerekek játszanak" - áll a határozatban, amelyet Csonka Tamás, az építési osztály vezetője írt alá. Ezen kívül hiányzott még a környező épületek állapotfelmérésének eredménye, a környező kémények ellenőrzése, és más műszaki kifogások is felmerültek.

Csonka szerint az építkezés leállításának és a sajtó felé is jelzett demonstrációnak semmi köze egymáshoz. A szülőknek fáj, hogy az építés leállítása végső soron nem az ovisok érdekében történt, és a munkálatok újrakezdődnek, amint a hiányzó feltételek teljesülnek.

Menetrend

A generálkivitelező Swietelsky Kft. az ovi ajtajára, belülre függesztette ki előzetes tájékoztatóját, amelyben többek közt arról is beszámol, hogy az építkezés miatt kivágják a telekhatáron húzódó jegenyesort, lebontják kerítést, és az ideiglenes kerítést az óvoda épületéhez két méterrel közelebb húzzák fel. Az építkezés idejére az óvoda telkéből kisajátított, kétméteres sávot a beruházók legkésőbb a munkálatok befejezéséig rendezik és visszaadják, ígérik a hirdetményben. A darut a tervek szerint 2005 augusztusában állítják fel az építési telek Ipoly utcai, tehát az ovitól távol eső telekhatárán, és biztonságos használat után 2006 májusában bontják le. A Swietelsky tájékoztatójában így fogalmaz: "A felvonulási konténerek és az anyagtárolás az építendő székház kert felé eső homlokzata és az óvodai ideiglenes kerítés közötti területen kerül elhelyezésre."

A Közlekedési Főfelügyelet új épülete hétszintes lesz, tízezer négyzetméter alapterülettel, kétszintes mélygarázzsal. Az óvoda szomszédságában belső udvart alakítanak ki; a 2007 februárjában elkészülő, új épület és az intézmény között húsz méter lesz a távolság a generálkivitelező tájékoztatása szerint.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft