Emőke
6 °C
20 °C

Nyolcból egy túlélheti

2008.10.17. 19:50
Pénteken úgynevezett szektorpróbát tartott a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a polgári védelem a 3-as metróban. Az óvóhelyrendszer háborús csapás esetén 220 ezer embert képes három napig hermetikusan elzárni a külvilágtól.

Az óvóhely fenntartása évi százmillió forintba kerül a BKV-nak. Héri József, a BKV főmérnöke elmondta, hogy a költség nagyobbik részét a munkabérek teszik ki. A fenntartók BKV-dolgozók, akik másodállásban dolgoznak az óvóhelyen. Csak a tesztelt 5-ös szektorban dolgoznak 106-an, a 2-es és a 3-as vonalán összesen 12 védelmi szektor van.

A mostanában épülő metrók már nem tartalmaznak óvóhelyet, így a 4-es metró sem. Van ország, ahol a korábbi rendszerek fenntartására sem fordítanak nagy gondot. A BKV-nak jogszabály írja elő azt, hogy gondozza az óvóhelyrendszert.

Vajda Zoltán szakszolgálati vezető elmondta, hogy az óvóhelyek háborús csapások kivédésére épültek. A rendszer három napig képes mintegy 220 ezer embert hermetikusan elzárni a külvilágtól, mondjuk egy atomcsapás esetén. A 2-es metró alagútja 137 ezer embert tud befogadni, a 3-asé 82 400-at.

A két vonal teljes, 26 kilométernyi hosszából 20 kilométer alkalmas óvóhelynek, a 220 ezer embernek ekkora helyen kell elférnie. Élelem nincs, ha bekövetkezne a baj, mindenkinek magának kellene gondoskodni az ennivalóról. A rendszer 3 napig tudja biztosítani a teljes védelmet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!