Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolcból egy túlélheti

2008.10.17. 19:50
Pénteken úgynevezett szektorpróbát tartott a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a polgári védelem a 3-as metróban. Az óvóhelyrendszer háborús csapás esetén 220 ezer embert képes három napig hermetikusan elzárni a külvilágtól.

Az óvóhely fenntartása évi százmillió forintba kerül a BKV-nak. Héri József, a BKV főmérnöke elmondta, hogy a költség nagyobbik részét a munkabérek teszik ki. A fenntartók BKV-dolgozók, akik másodállásban dolgoznak az óvóhelyen. Csak a tesztelt 5-ös szektorban dolgoznak 106-an, a 2-es és a 3-as vonalán összesen 12 védelmi szektor van.

A mostanában épülő metrók már nem tartalmaznak óvóhelyet, így a 4-es metró sem. Van ország, ahol a korábbi rendszerek fenntartására sem fordítanak nagy gondot. A BKV-nak jogszabály írja elő azt, hogy gondozza az óvóhelyrendszert.

Vajda Zoltán szakszolgálati vezető elmondta, hogy az óvóhelyek háborús csapások kivédésére épültek. A rendszer három napig képes mintegy 220 ezer embert hermetikusan elzárni a külvilágtól, mondjuk egy atomcsapás esetén. A 2-es metró alagútja 137 ezer embert tud befogadni, a 3-asé 82 400-at.

A két vonal teljes, 26 kilométernyi hosszából 20 kilométer alkalmas óvóhelynek, a 220 ezer embernek ekkora helyen kell elférnie. Élelem nincs, ha bekövetkezne a baj, mindenkinek magának kellene gondoskodni az ennivalóról. A rendszer 3 napig tudja biztosítani a teljes védelmet.