Gergely
4 °C
23 °C

A bíróság másodszor is kimondta: gyanúsan olcsón adott el egy palotát a VI. kerület

2008.02.25. 11:19
Megsemmisítette a bíróság azt az adásvételi szerződést, amiben a VI. kerületi önkormányzat eladta az Andrássy 47. szám alatti házat. A bíróság szerint nem stimmel, hogy egy milliárdos értékű ingatlant 150 millió forintért adtak el, ráadásul a kötelező közbeszerzés is elmaradt.

Megismételt első fokon újra megsemmisítette a bíróság múlt héten a budapesti VI. kerületi önkormányzat és az Ennet Kft. között kötött adásvételi szerződést. Terézváros 150 millió forintért adta el az Andrássy út 47. szám alatti házat a most már a Bermuda szigeteken bejegyzett Lupines Limited offshore cég többségi tulajdonában lévő kft-nek. A házat a bíróság által kirendelt igazságügyi ingatlanszakértő beköltözhető állapotban több mint 1,2 milliárd forintra értékelte. Az eleve gyanús körülmények közt köttetett megállapodást a házban kávézót üzemeltető Oktogon Kft. támadta meg, miután a cég ügyvezetőjét 150 millió forintos korrupcióra próbálták rábírni.

Ahogy arról már több sajtóorgánum is beszámolt, a világörökség részét képező Andrássy úton a VI. kerület talán legértékesebb ingatlanjai valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cseréltek gazdát, és ez sokaknak fel is tűnt. A Legfőbb Ügyészség 2006. november 3-án nyomozást rendelt el terézvárosi önkormányzati képviselők ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ha a vád bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Az eljárást az Andrássy út 47-es számú ház eladása miatt indították, mert gyanússá vált, hogy egy 100 millió forinttal nagyobb ajánlat ellenére az önkormányzat 150 millióért adta el a házat az Ennet Kft.-nek. Mindezt úgy, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt a magukat kerületi politikusok kijáróinak mondó emberek az Oktogon Kft. vezetőinek is vételre ajánlották a házat 150 millióért, azzal a feltétellel, hogy még 150 milliót fizessenek feketén, táskában.

A bíróság múlt héten született ítéletének indoklásában kiemelte, hogy közvagyont a hatályos törvények szerint csak pályáztatással lehetett volna értékesíteni. A bíróság által kirendelt igazságügyi ingatlanszakértő szakvéleménye pedig feltűnően nagy eltérést mutat az önkormányzat által felkért cég értékbecslésében található forgalmi értékhez képest. Az igazságügyi ingatlanszakértő több mint 1,2 milliárd forintra tartja a házat, a palotaértékesítésekkor gyakorta közreműködő Dollarland Kft. becslése pedig mindössze 693 millióra.

Jaszkovics Lászó, az Oktogon Kft. jogi képviselője az Indexnek azt mondta, örül az az önkormányzati szerződést elmarasztaló ítéletének, mert ez azt jelenti, hogy az elkövetett helyi törvénytelenségek mellett a magyar bíróságok nem mennek el szó nélkül.

Így rendeződnek a dolgok

Az Andrássy 47. kálváriája kísértetiesen hasonlít a Bajcsy-Zsilinszky út 61-es házban lévő üzlethelyiség eladása kapcsán kirajzolódó korrupciógyanús ügyre.

Ott egy önkormányzati bérleményt szeretett volna megvásárolni a korábbi bérlő, de a cég ügyvezetőjének állítása szerint a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezetője azt mondta neki, hogy ezt csak akkor szavazza ezt meg Budapest VI. kerületének képviselőtestülete, ha kifizet a döntéshozóknak 18 millió forintot feketén, egy aktatáskában.

A volt bérlő, Berecz Károly, a Müárt Press Kft. ügyvezetője a rendőrségre ment. A nyomozók letartóztatták a vagyonkezelő ügyvezetőjét és J. Károlyt, akinek Berecz szerint az volt a feladata, hogy a 18 millió forintot eljutassa a megfelelő politikusnak, még a gazdasági bizottság ülése előtt.

Nem lát, nem hall, nem beszél

A hatodik kerületi önkormányzat érintett vezetői tagadják, hogy közük lett volna az esetleges törvénytelenségekhez. Igaz, Verók István polgármester néhány hete sajtótájékoztatón elismerte, hogy az Andrássy úti palotáknál nem biztos, hogy a legmegfelelőbb módon jártak el.

A rendőrség a Müárt Press Kft. -vel kapcsolatos korrupciós ügyben a nyomozás lezárásáig nem ad tájékoztatást. Az ügyészség az Andrássy út 47-es ház ügyében kezdeményezett, hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indított ügy állásáról nem nyilatkozott. A VI. kerületi önkormányzat egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.