Valér
4 °C
8 °C

Zöld utat kapott az új fővárosi parkolási rendelet

2005.03.21. 16:43
Támogatja a főpolgármesteri kabinet a március végén közgyűlés elé kerülő parkolási rendeletet. Az új szabályozás értelmében egyelőre nem emelkednek a parkolási díjak, és a lakossági parkolási engedély is az eddig megszokott módon szerezhető meg.

Egyhangú döntéssel támogatta a főváros új parkolási rendeletét a főpolgármesteri kabinet hétfőn. Az új parkolási stratégia és a hozzá kapcsolódó rendelet március végén kerül a fővárosi közgyűlés elé, mondta Vajda Pál főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak.

Az új stratégia fontos eleme, hogy minél több parkolóház és mélygarázs épüljön, mert ezzel növekedik az őrzött parkolóhelyek száma, mondta Vajda. "Ezen parkolóhelyeken kell biztosítani a lakosság tartós autótárolásának feltételeit" - mondta.

Nem sanyargatnak

Az új rendelet nem szünteti meg a lakossági parkolási engedélyek kedvezményes hozzáférhetőségét, amit Vajda Pál azzal indokolt, hogy nincsenek őrzött parkolók. Mint mondta, az ellenkező híresztelésekkel szemben a főváros nem akarja kiterjeszteni a fizetőzónát kiterjeszteni Budapest egész területére.

A parkolási díjak az új rendelet életbe lépésével nem emelkednek, és az önkormányzat nem von be újabb zónákat a fizetőövezetbe.

Hét-nyolc évig érvényes az új stratégia

Mint korábban megírtuk, a most zöld utat kapott stratégia hét-nyolc évre szól. A rendelet bevezetése után egyes kisebb forgalmú, főként budai zónák fizetős besorolását megszüntetik, mivel a parkolási bevételek még az órák fenntartását sem fedezték, mondta Lakos Imre, a főváros városüzemeltetési bizottságának SZDSZ-es elnöke februárban.