Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Száz forintra csökken a parkolás díja Budapesten

2005.12.05. 11:06
A főpolgármesteri kabinet a parkolási díjak csökkentésről döntött hétfőn. A jövőben az óránkénti parkolási alapdíj bruttó 120 forintról 100 forintra csökken.

Budapesten a parkolásra is érvényes a kormány döntése az áfacsökkentésről. A 25-ről 20 százalékra csökkenő általános forgalmi adó azt jelentené a parkolóóráknál, hogy 115 forint húsz fillért kellene bedobniuk az autósoknak egy óra parkolás alapdíjáért a fővárosban. Ez természetesen megoldhatatlan problémát jelente, ezért a Városháza vezetői két dologról dönthettek: változatlanul 120 forintot kérnek a parkolásért, s így a negyedóránként bedobandó összeg is egész szám marad, de ez nettó négyforintos áremelést jelentett volna.

Az eddigi parkolási alapdíj ugyanis 96 forint nettó árból és 24 forint áfából áll össze. Az egyik javaslat tehát arról, szól, hogy 100 forintra emelkedik a nettó díj, és 20 forint lesz csak az áfa, és maradna az autósok számára tulajdonképpen minden a régiben. A főpolgármesteri kabinet hétfőn azonban nem így döntött - mondta el az Indexnek Nyáry Krisztián, a Városháza illetékese, a sajtóiroda tanácsadója. A vezetői értekezlet úgy határozott, hogy bruttó száz forintra csökkentik az alapdíjakat a főváros területén, így a nettó díj is csökken jövőre, nemcsak az áfa. A nettó díj így nyolcvan-egynéhány forint lesz, amely az áfával együtt bruttó száz forintra módosul.

Oszthatóság néggyel

Nyáry hozzátette ehhez: a százforintos alapdíj azért is fontos volt, mert negyedóránként (is) lehet fizetni az automatáknál, tehát a város vezetőinek ügyelniük kellett a díj néggyel való oszthatóságára is a döntéshozatalkor.

Budapesten az óránkénti bruttó 120 forintos parkolási alapdíj csak aminimálisan fizetendő összeg. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál ugyanis például óránként 240 és 280 forintos díjak vannak érvényben. Ez az önkormányzati társulás - mint költségvetési szerv - a főváros V. kerületében szedi a díjakat. A jövőben tehát a 240 forintos díj például 200-ra csökken az önkormányzati döntés nyomán - tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatalban. A Centrum Parkolórendszer Kft.-nél viszont, amely magáncég, és a kerületi tulajdonban lévő, többnyire mellékutaknak, mellékutcáknak minősülő közterületeken szedi a díjakat, nagyobb a szóródás. A Centrumhoz tartozó budai területeken például inkább 280 forintosak a díjak óránként, Pesten viszont 120 és 220 forint között mozognak az óránkénti parkolás árai.