Szilárda
0 °C
6 °C

Visszaállítanák a parkolójegy-váltási türelmi időt

2006.01.20. 13:37
A Fővárosi Közgyűlés jogi bizottságának elnöke szerint méltánytalanság, hogy a városvezetés eleve rosszhiszeműséget feltételez az autósokról. Nyugat-Európában több olyan megoldás ismert, például a tárcsás ellenőrzés, ami hosszú évek óta jól bevált. A városüzemeltetési bizottság elnöke szerint jogos az autósok igénye a türelmi időre.

A parkolójegy-váltás előtti néhány perces türelmi idő visszaállítását szorgalmazó javaslatot terjesztett a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülése elé a jogi bizottság elnöke. Ughy Attila az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a közigazgatási hivatal elvi állásfoglalása szerint is kiszolgáltatottá váltak az autósok a fővárosi parkolási rendelet tavalyi módosításával, ugyanis október közepével törölték azt a szabályozást, ami ötperces türelmi időt biztosított a jegyváltáshoz. Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint nincs lehetőség türelmi időre, mivel nem tudják azt ellenőrizni - idézte az elnök a módosítás indokolását.

#alt#
Érdemes gyorsan bedobni

A fideszes politikus hangsúlyozta: méltánytalanság, hogy a városvezetés eleve rosszhiszeműséget feltételez az autósokról. Hozzátette, hogy a közigazgatási hivatal is elfogadhatatlannak és életszerűtlennek tartja az autósok rossz parkolási moráljára vonatkozó fővárosi hivatkozást. A bizottsági elnök megjegyezte, hogy Nyugat-Európában több olyan megoldás ismert, például a tárcsás ellenőrzés, ami hosszú évek óta jól bevált.

A politikus sérelmezi azt is, hogy a jogi bizottságban hónapok óta nem veszi napirendre a kormánypárti többség az ilyen ellenzéki kezdeményezések véleményezését. Nem kerülnek a testület elé a közigazgatási hivatal jelzései sem. Szász Domokos (SZDSZ), a jogi bizottság alelnöke szerint a többség úgy foglalt állást, hogy a főjegyző véleményének kikérése után foglalkozzanak az ellenzéki javaslatokkal. Megjegyezte, hogy elsődlegesen kidolgozatlanság miatt nem tárgyalnak az ellenzéki indítványokról. Hozzátette, hogy a közigazgatási hivatal jelzései csak úgy kerülhetnek a bizottság elé, ha azokat a városvezetésből valaki előterjeszti.

Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke elmondta, hogy a parkolási türelmi idő olyan szakmai kérdés, amire meg kell keresni a megoldást. Lakos szerint jogos az autósok igénye a türelmi időre, és ha sikerül egy jó szakmai javaslatot találni, akkor mielőbb alkalmazni kellene azt.