Mária
18 °C
28 °C

Két rendőrségi rádiókészülék tűnt el az ostrom alatt

2006.09.25. 17:57
Két belső rádióforgalmazásra alkalmas készülék tűnt el az MTV ostroma alatt, valószínűleg az egyik segítségével készülhetett el a Blikk cikke, hogy az ostrom alatt a rendőrük parancsnoka kilátásba helyezte a parancsmegtagadást.

A Blikk egy rendőrségi felvételre hivatkozva azt állítja, hogy az MTV székházát védő parancsnok kilátásba helyezte a parancsmegtagadást. A napilap szerint Gíber László parancsnok fél 12 körül a székház védőinek kivonására készült.

A felvételen állítólag a következő hallható: "Jöjjön be, aki ezt az utasítást kiadta és dögöljon meg az itt a szénmonoxidban. Megtagadom a parancsot, ha hadbíróság elé állít, akkor is. Rohadjon meg az, aki ezt mondta. Kiviszem az összes emberemet innen, benzinnel ránk gyújtottak mindent". A kirohanás ellenére a rendőrök további két órán át a székházban maradtak.

Garamvölgyi László az MTI-nek elmondta, a budapesti zavargások során a rendőrség tudomása szerint két, belső rádióforgalmazásra alkalmas készüléknek veszett nyoma. Ezek közül az egyik volt az, amelynek segítségével elkészülhetett a Blikkben leközölt cikk. Az ORFK szóvivője szerint ez a készülék előkerült, de a másikat még keresik. A készüléket letiltották, így a szóvivő szerint az "csak levélnehezéknek jó".

Egy, a neve elhallgatását kérő katonai ügyész korábban elmondta, hogy csak abban az esetben tagadható meg egy parancs, amikor az bűncselekmény elkövetésére utasít. Más a helyzet, amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével, főként, ha az telefonon vagy rádión keresztül történik. Ha az MTV székházát védő parancsnok valóban megtagadta volna a parancsot, az parancs iránti engedetlenségnek számítana, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálhat a Büntető törvénykönyv.