Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két rendőrségi rádiókészülék tűnt el az ostrom alatt

2006.09.25. 17:57
Két belső rádióforgalmazásra alkalmas készülék tűnt el az MTV ostroma alatt, valószínűleg az egyik segítségével készülhetett el a Blikk cikke, hogy az ostrom alatt a rendőrük parancsnoka kilátásba helyezte a parancsmegtagadást.

A Blikk egy rendőrségi felvételre hivatkozva azt állítja, hogy az MTV székházát védő parancsnok kilátásba helyezte a parancsmegtagadást. A napilap szerint Gíber László parancsnok fél 12 körül a székház védőinek kivonására készült.

A felvételen állítólag a következő hallható: "Jöjjön be, aki ezt az utasítást kiadta és dögöljon meg az itt a szénmonoxidban. Megtagadom a parancsot, ha hadbíróság elé állít, akkor is. Rohadjon meg az, aki ezt mondta. Kiviszem az összes emberemet innen, benzinnel ránk gyújtottak mindent". A kirohanás ellenére a rendőrök további két órán át a székházban maradtak.

Garamvölgyi László az MTI-nek elmondta, a budapesti zavargások során a rendőrség tudomása szerint két, belső rádióforgalmazásra alkalmas készüléknek veszett nyoma. Ezek közül az egyik volt az, amelynek segítségével elkészülhetett a Blikkben leközölt cikk. Az ORFK szóvivője szerint ez a készülék előkerült, de a másikat még keresik. A készüléket letiltották, így a szóvivő szerint az "csak levélnehezéknek jó".

Egy, a neve elhallgatását kérő katonai ügyész korábban elmondta, hogy csak abban az esetben tagadható meg egy parancs, amikor az bűncselekmény elkövetésére utasít. Más a helyzet, amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével, főként, ha az telefonon vagy rádión keresztül történik. Ha az MTV székházát védő parancsnok valóban megtagadta volna a parancsot, az parancs iránti engedetlenségnek számítana, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálhat a Büntető törvénykönyv.