Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Mi baja van Demszkynek a pékekkel?

2006.05.31. 15:57
Pontosította a pékekről tett korábbi nyilatkozatát Demszky Gábor. Az Indexnek a főpolgármester szerdán elmondta, hogy a felújított metróban csak ott látna szívesen pékséget, ahol el lehet férni tőle.

"Felkértem a BKV vezetését, tegyenek meg mindent azért, hogy a cég területén, a metróállomásokon ne működjenek pékségek. Nincs szükség arra, hogy az utasok a metrószerelvényeken és a peronon fogyasszanak élelmiszert" - ezt mondta Demszky Gábor egy hétfői sajtótájékoztatón, amely a kettes metró felújításáról szólt.

Az ügy kapcsán szerdán újra megkérdeztük a főpolgármestert, hogy pontosan miért nem szeretné a pékségek működését, hiszen korábbi cikkünkből kiderült, hogy a már befejezett felújítási ütemek során a kelet-nyugati vonalon át is alakítottak néhány ilyen boltot, éppen a BKV kérésére.

Elsődleges funkció a közlekedés

Demszky most az Indexnek elmondta: "a metró elsődleges funkciója a közlekedés, minden egyéb más szolgáltatásnak - könyvesboltnak, pékségnek, újságosnak - csak akkor van létjogosultsága, ha tevékenységük nem zavarja a forgalmat.

Több helyen előfordul a főpolgármester szerint, hogy a pékség előtt álló sor miatt nem lehet bejutni a metróba. Ilyen például a piros vonalon a most felújítandó Deák tér és a Moszkva tér is.

Ha nem fér el, akkor ne legyen!

"Én csak azt mondom, hogy ha egy metróállomáson nem fér el egy üzlet úgy, hogy normálisan lehessen közlekedni, akkor ne hozzanak létre ilyet" - nyilatkozta most Demszky.

A főpolgármester hozzátette: "Nem hinném, hogy közfeladat lenne, hogy - egyébként egészségesnek nem nevezhető - ételeket árusítsanak a metróban". A budapesti metró területén egyébként ugyanúgy, ahogy Európa bármelyik metrójában, jelenleg is tilos enni - folytatta Demszky.

Ezt a legtöbb helyen be is tartatják, nálunk nem veszik szigorúan, ilyesmi a jövőben sem várható a város első embere szerint. "De azért ösztönözni nem fogjuk. Azt szeretném, ha a felújított metróban pékség csak ott lenne, ahol el lehet férni tőle" - jegyezte meg.