Szilárda
-4 °C
2 °C

Persányi visszamegy az állatkertbe

2007.05.22. 12:05
"Nyilvánvaló, hogy Persányi Miklósnak van ebben az ügyben a legnagyobb tapasztalata mint korábbi főigazgatónak" - indokolták a kormánypártiak Persányi visszatérését.

Június 1-jétől a posztra kiírt pályázat elbírálásáig Persányi Miklós irányítja főigazgatóként a Fővárosi Állat- és Növénykertet, erről kedden döntött a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága. A testület helyszíni javaslat alapján az előterjesztő Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós távollétében, négy támogató és három tartózkodó szavazattal döntött a megbízatásról. A posztra kiírt pályázat elbírálása várhatóan három hónapig tart majd.

Csomós Miklós az ülés után elmondta, hogy jogértelmezése szerint az érvényes előírások ilyen esetben minősített többségű szavazást írnak elő. Hozzátette, úgy véli, hogy a bizottság elnöke tévedett, amikor úgy foglalt állást, hogy négy támogató szavazattal megbízták Persányi Miklóst főigazgatónak. Ehhez hat támogató szavazatra lett volna szükség - jegyezte meg.

Bőhm András (SZDSZ), a kulturális bizottság elnöke az ülést követően a fideszes felvetésre közölte, hogy egyetért politikustársa jogértelmezésével, és csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze.

Az ellenzék is megszavazta a főpolgármester-helyettes azon indítványát, hogy több mint 13 millió forintot biztosítsanak a posztjáról május 31-vel távozó Bogsch Ilma főigazgató végkielégítésére. A vitában arra a Csomós Miklós (Fidesz) által feltett kérdésre, hogy a jelenlegi főigazgató miért nem maradhat a posztján a pályázat elbírálásáig, Bogsch Ilma csupán annyit közölt, hogy "nem szeretne erre válaszolni".


Persányi Miklós

A főpolgármester-helyettes képviselője a fideszes politikus kérdésére úgy indokolta Persányi Miklós megbízatását, hogy "nyilvánvaló, hogy Persányi Miklósnak van ebben az ügyben a legnagyobb tapasztalata mint korábbi főigazgatónak".

Persányi Miklós 1994-től 2003 májusi környezetvédelmi miniszteri kinevezéséig már főigazgatóként irányította az állatkertet. Távozásakor Bogsch Ilma lett a főigazgató, aki nyugdíjasként nyerte el a posztra kiírt pályázatot. Bogsch Ilma főigazgatói megbízatása jövő év szeptemberéig szól, "de mivel Persányi úr minisztersége megszűnt, én úgy érzem, hogy az a legnyilvánvalóbb és a legbecsületesebb dolog, hogy átadjam neki a posztot" - nyilatkozta a távozó főigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!