Géza
-12 °C
-4 °C

A fideszesek is 'osztogatták' Erzsébeten az önkormányzati lakásokat

2005.11.18. 00:21
A pesterzsébeti alpolgármester szerint nemcsak most, hanem már korábban is lehetett kedvezményesen önkormányzati lakásokhoz jutni.

Pesterzsébeten az önkormányzatnál immár másfél évtizede gyakorlat, hogy a kerület számára fontos munkát végzők lakáshoz juthatnak itt, magyarázta az Indexnek Komoróczy László alpolgármester. Ez azt jelenti, hogy már a korábbi ciklusokban, így a fideszes Perlaki Jenő polgármestersége alatt is kaptak közérdekre való hivatkozással lakásokat olyan politikusok, városatyák, külsős bizottsági tagok, köztisztviselők és közalkalmazottak, akik e lakásokat előbb bérbe vehették, majd meg is vásárolhatták, méghozzá kedvező feltételek mellett, az akkori lakástörvény előírásainak megfelelően - tette hozzá Komoróczy.

Az alpolgármester mindezt azért mondta el lapunknak, mert a XX. kerületi Fidesz nemrégiben sajtótájékoztatón bírálta a szocialista vezetésű önkormányzatot, amiért az négy helyi képviselőnek, illetve az egyik fiának lakásokat utalt ki. A Fidesz szerint 900 elutasító határozatot hoztak szociálisan rászorulók esetében, ezért háborodtak fel azon, hogy a képviselők (két szocialista és két - időközben pártjából kizárt - szabad demokrata városatya lakáshoz jutott a városrészben.)

Komoróczy ezekre a vádakra reagálva hangsúlyozta, hogy nem szociális bérlakásokat utaltak ki a városatyáknak, mert Pesterzsébeten csak bérlakások léteznek. Például egy olyan 132 négyzetméteres lakást, amelynek lakbére valóban körülbelül 20 ezer forint csupán, de ez az összeg csak a piaci lakbérekhez képest alacsony, más önkormányzatoknál ennél alacsonyabbak a bérleti díjak.

Nem rászorulóként utalták ki a nagyobb lakást

A 132 négyzetméteres lakás (amelyet Keszthelyi Zoltán kapott meg a képviselőtestület tagjai közül) fenntartása egyébként havi 90 ezer forintba kerül. Ezt tehát szociálisan rászorulók meg sem tudták volna fizetni, magyarázta az alpolgármester. Ez a lakás évekig üresen állt, és nem tudták kiadni. Már arra is gondoltak, hogy valamilyen irodát, hivatalt létesítenek ott, mert üresen állva kétmillió forintba került a fenntartása.

Az Index feltette azt a kérdést Komoróczynak, hogy a lakáskiutalások - még ha teljesen jogszerűek voltak is -, nem kifogásolhatók-e politikai, erkölcsi tekintetben, és nem kívánják-e visszaadni a lakásokat az érintettek, amire egyébként a Fidesz fel is szólította őket. Az alpolgármester erre így fogalmazott: a korábbi önkormányzati gyakorlattal ellentétben most nem határozatlan idejű szerződéseket kötöttek (egy kivétellel). Így az önkormányzat hamarosan visszakaphatja tulajdonát, amennyiben az illetékes bizottság nem hosszabbítja meg az egy-három éves bérleti időtartamot.

Felháborítónak és kétszínűnek tartja ugyanakkor Perlaki Jenő és a Fidesz-vezetők reagálását az alpolgármester, hiszen ők részt vettek az elmúlt években az akkori testületi és bizottsági üléseken és nem tiltakoztak ezek ellen a döntések ellen. Évekkel a döntések után több mint átlátszó a szándék Komoróczy szerint, aki ismét hangsúlyozta: míg Perlaki Jenő idejében ezeket a lakásokat végleg kiutalták és megvétellel tulajdonba kerültek, addig az utóbbi évek gyakorlata szerint mindenki határozott - igaz meghosszabbítható - időre kapja az ingatlanokat. Az is felháborító Komoróczy szerint, hogy a névsorból önkényesen kiragadva - politikai szempontok szerint kiválogatva - négy embert meghurcolnak és nem a problémáról általában beszélnek.

Kevés lakás ürül meg

Komoróczy cáfolta azt a fideszes vádat is, hogy a helyi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága önkényesen döntene a lakáskiutalásokról. A közérdek érdekében dolgozók - önkormányzati hivatalnokok, orvosok, rendőrök, tűzoltók - mindig is fontosak lesznek a kerületnek, őket támogatni is lehet, akár például kedvezményes lakbérű lakások kiutalásával is - vélekedett. Komoróczy szerint a nemrégiben módosított lakásbérleti rendeletük sem az önkényeskedést szolgálja, hanem azt, hogy szabályozzák ezt az ügyet. Az alpolgármester szerint a fideszesek indítványa, hogy pontosan definiálják a közérdek fogalmát, igencsak nehézkes, ezért nem szerepel a rendeletben.

Komoróczy hozzátette, nincs titkos lista a Pesterzsébeten lakásra várókról, minthogy ha megüresedik néhány lakás, azonnal jelentkeznek rá érdeklődők. Szeptemberben 14 lakásról döntöttek, és ezekre l56-an jelentkeztek. Tavaly egyébként összesen 35 önkormányzati lakás ürült meg a kerületben, ezek elosztása pedig hasonlóan, bizottsági döntéssel történt meg.