Valér
-2 °C
0 °C

Demszky Gábor kukásmellényben

2007.05.17. 12:53
Illegálisan kiragasztott plakátokat spaklizott a falakról a belvárosban Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön. Az akcióval a Tiszta Budapestet mozgalom arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a hirdetésnek ez a formája szabálysértés, egyes megrendelők mégis ezzel akarják növelni profitjukat, közben pedig szennyezik a várost. A mozgalom weboldalán tenné közzé az illegálisan hirdetők névsorát.

Csütörtökön délelőtt meglepő látványban lehetett részük a budapestieknek, Demszky Gábor főpolgármester a belvárosban spaklival a kezében, láthatósági mellényben plakátokat kapargatott le a falakról, villanyoszlopokról, nem használt üzletek kirakatairól. Csatlakozott hozzá Bojár Iván András városarculati tanácsnok is, valamint féltucatnyi civil.


Balra Bojár, az oszlop mögött Demszky (Fotók: Nagy Attila)

A Tiszta Budapestet mozgalom akciójának célja, hogy felhívják a lakosság és a kerületi önkormányzatok figyelmét a hirdetés ennek az olcsó, de megbotránkoztató formájára, amiről sokan még azt se tudják, hogy szabálysértésnek minősül, mondta Demszky Gábor. A főváros ezért kampányt indít, melybe bevonják a Fővárosi Közterület-felügyeletet is, a témában a zéró tolerancia elvét követik.

Három pillérre építenek


A főpolgármester kifejtette, a hirdetőknek óriási üzlet, hogy illegálisan helyeznek el plakátokat közterületeken, számításai szerint csak ebből évi 2 milliárd forint profitjuk származik. A jelenlegi jogi szabályozás szerint azonban a hirdetés megrendelői nem vonhatóak felelősségre, így Demszky felterjesztési jogával élve Petrétei József igazságügyi miniszterhez fordult módosítási javaslatával.

A tervezet szerint szigorúbb felelősségre vonás várna a hirdetést megrendelő cégre, és a jelenlegi 30 ezerről 100 ezer forintra emelnék a kiszabható pénzbírságot. A főváros a vadplakátok felszámolásának második pilléreként határozta meg a rendszeres takarítás fontosságát, melyben civil szervezetek és a lakosság segítségére is számítanak.

Harmadik pillérként szégyentáblára helyeznék azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a neveit, akik a tiltás ellenére illegális plakátozást végeztetnek. „Kalodát meg nem, de a szégyentáblát már alkalmazzuk” – fogalmazott a főpolgármester. A bűnösök neveit a tisztabudapestet.hu weboldalon lehet megtekinteni péntektől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!