Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Engedélyezheti a főváros a homlokzati reklámokat

2005.03.30. 16:15
Várhatóan lehetővé teszi a fővárosi közgyűlés, hogy felújítás idején óriáshirdetéseket helyezzenek el a házakat övező védőhálón. Alapesetben a házak homlokzatának 60 százalékát, műemlékeknél a felület 20 százalékát foglalhatja el a hirdetés.

A fővárosi önkormányzat csütörtökön várhatóan lehetővé teszi, hogy az épületfelújításoknál a védőhálókon hirdetéseket helyezzenek el, közölte a főpolgármester szerdán. Az önkormányzat az épületek felújítása, a városrehabilitáció felgyorsítása érdekében hozná ezt a rendelkezést.

A városban eddig is lehetett látni a jellegzetes hirdetményeket felújítás alatt álló épületek homlokzatán, ezek azonban többnyire engedély nélkül kerültek ki, mondta az Indexnek Móré Tünde, a főépítészi iroda munkatársa, a javaslat előkészítője.

Reklámbevételekből állnák a felújításokat

Mint mondta, különösen társasházak jelezték igényüket, hogy a felújítás költségeinek egy részét a reklámbevételekből finanszíroznák. Egyes kerületek maguk szabályozzák a kérdést, de a fővárosi kezelésű utakon eddig csak engedély nélküli óriásreklámokat állíthattak közszemlére.

A Károly körút és a Dob utca sarkán álló épületen például hónapok óta látható egy nagyméretű reklám. "A hirdetést a Dob utcai oldalon helyezték el, amire a kerület biztosan engedélyt adott, de olyan ügyesen, hogy a fővárosi kezelésű Károly körútról is jól látható" - mondta Móré.

Műemlékre kisebb reklám

Ha a közgyűlés megszavazza, az új rendelet májustól érvényes lesz, így már az idei felújításoknál élhetnek vele a társasházak. Általában a homlokzatok 60 százalékát, a műemléképületeknél a felület 20 százalékát foglalhatja le óriásreklám, mondta Demszky Gábor. Móré Tünde elmondta, ha a reklám a műemléképület homlokzatrajzát követi, akkor a felület 40 százalékát is eltakarhatja.

A főépítészi iroda javaslata szerint a reklámok három hónapig lehetnek a védőhálón, de ezt az időt ugyanennyivel meg lehetne hosszabbítani. Demszky Gábor szerint azonban a közgyűlésen előterjesztenek majd egy olyan módosítást, amely fél évre plusz három hónapra engedélyezné a reklámokat.