Emőke
-4 °C
9 °C

A rendőrség is készül a BKV-sztrájkra

2005.02.11. 13:20
A BRFK felkészült a jövő keddre meghirdetett a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság dolgozóinak sztrájkra. A közlekedésrendészet szerint iszonyatos dugó alakulhat ki, amelyet megerősített járőrszolgálattal próbálnak kezelni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felkészült egy esetleges BKV-sztrájkra, a közlekedési rendőrök megerősített járőrszolgálatot fognak ellátni a főváros főbb útvonalain, több rendőr lesz az utakon, a nagyobb csomópontokban, és segíteni fogják a közlekedést, hogy ne alakuljon ki dugó. Emellett több közlekedési helyszínelőt irányítanak a helyszínekre, ha balesetek történnek, mondta Szécsi Tibor százados, a BRFK közlekedésrendészet alosztályvezetője az Info Rádióban.

A Budapest VIII. kerület Szabó Ervin téren lévő forgalomirányító központban 24 órás közlekedési ügyelet van, az itt dolgozók folyamatos kapcsolatban lesznek a BKV vezetésével. A sztrájk végén - délután egykor - a nagyobb BKV garázsok környékére megerősített rendőri szolgálatot vezényelnek majd, tekintettel arra, hogy várhatóan több száz BKV jármű fog egyszerre kiözönleni, és meg kell szervezni ezeknek a biztosítását.

Ha valóban lesz sztrájk, akkor a forgalomnövekedés miatt iszonyatosan nagy forgalmi dugó alakulhat ki a városban, "ennek a megelőzésére és koordinálásásra megteszünk minden intézkedést" - mondta Szécsi Tibor. A közlekedésieken kívül a közbiztonsági állomány is fokozottan készül a sztrájk napjára, és amennyiben bármiféle atrocitás történik a sztrájk miatt feszültebb közlekedők között, a BRFK kezelni fogja.

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója egy reggeli tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy már csak hetvenöt százalékban bízik a megegyezésben. Hozzátette: azt kérik a szakszervezetektől, hogy sztrájk esetén legalább a járművek fele közlekedjen. A szakszervezetek viszont egyetlen járművet sem indítanának a hajnali üzemkezdet és délután egy óra között.