Benedek
-5 °C
5 °C

Metrómegállót nem, tanyát viszont lehet Puskás Öcsiről elnevezni

2006.04.12. 13:21
Csak tanyát lehetne elnevezni egy jogi vélemény szerint Puskás Öcsiről. A Fidesz által javasolt metrómegálló-névcserét ugyanis állítólag tiltja egy kormányrendelet. Mások vitatják ezt az álláspontot, szerintük az önkormányzatoknak kell szabályozni, hogy lehet-e élő személyről közlekedési létesítményt elnevezni.

Puskás Ferencről nevezné el a Stadionok metrómegállót a Fidesz. Kupper András, a párt fővárosi frakcióvezetője erről akar a Fővárosi Közgyűlés számára előterjesztést benyújtani. A hírt az Indexnek is megerősítette a Fidesz budapesti frakciója. Az új metrómegálló neve "Puskás Ferenc Stadion" lenne.

Az Index értesülései szerint Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes támogatja az ötletet a Városházán. A sajtóban azonban megjelentek olyan hírek, miszerint a BKV elutasítja a javaslatot.

Csak tanyázhatnak

Az Index úgy tudja, hogy a javaslat sért egy korábbi minisztertanácsi rendeletet. Közlekedési létesítmények és így például metrómegállók elnevezéséről ugyanis csak a földművelésügyi minisztérium földrajzi nevek szakbizottsága dönthet. A rendelet szerint azonban ez a testület sem nevezhet el élő személyről közlekedési csomópontot, illetve létesítményt. Egyetlen kivétel van: a tanyákat élő emberekről is elkeresztelhetik.

Az Index felhívta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM), ott nem tudtak ilyen bizottságról, ugyanakkor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint igenis ennél a tárcánál vannak a hatáskörök, bár a testületet Tárcaközi Földrajzi Névbizottságnak hívják. Az FVM-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az élő személyekről való elnevezésekről az egyes érintett önkormányzatoknak kell rendeletet alkotniuk.

Élő személy-e a stadion?

Mint ismeretes, a jelenlegi Stadionok metrómegálló nevét nemrégiben már megváltoztatták. Eredetileg ugyanis Népstadion volt az állomás neve, ám a Népstadiont át lehetett keresztelni Puskás Ferenc Stadionra, ezért módosítottak a közlekedési létesítmény nevén is.

Ugyanakkor az ügyben némi bizonytalanság is van: a metrómegállót ugyanis nem közvetlenül Puskás Öcsiről neveznék el, hanem a róla elnevezett stadionról, amely - értelemszerűen - nem élő személy. Így kérdés, hogy a metrómegálló átkeresztelése ütközik-e érvényes jogszabályba.

Vajda Pál megszavazza

Budapest főpolgármester-helyettese, Vajda Pál az Indexnek elmondta: ő megszavazza, ha lesz ilyen előterjesztés, mármint egyetért azzal, hogy Puskás Ferenc Stadionról nevezzék el a metrómegállót. Ennek két oka van: egyrészt az utasokat tájékoztatni kell arról, hogy hol járnak. Márpedig ha a Puskás Ferenc Stadionnál járnak, akkor illik őket erről informálni a metróban is.

Vajda egyelőre nem tudja, hogy Puskás Ferenc egyetért-e az ötlettel, de azt is hozzátette: számára Öcsi bácsi példakép. Vajda ugyanis 38 éves koráig futballozott, és Puskást tekintette mintának. Szerinte Öcsi bácsi már csak azért is megérdemli, hogy megállót nevezzenek el róla, mert őt talán sokkal jobban ismerik a világ távolabbi pontjain, mint egész Magyarországot.