Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

A dél-budai rakpart zárva lesz másfél hónapig

2008.04.21. 08:31
Nem okozott a szokottnál nagyobb dugót egyelőre a budai alsó rakpart hétfői lezárása. A rakpartot hajnalban zárták le a Lágymányosi híd és a Bertalan Lajos utca között. Elkezdődött ugyanis a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építésének első, rakpartot is érintő üteme, a munkálatok várhatóan május 31-ig tartanak majd.

A helyszíni tudósítás szerint a rakparti lehajtóknál a szokásos hétfő reggeli forgalom tapasztalható. A szokásosnál nagyobb torlódást nem okozott a zárás. A rakparton az Erzsébet híd és a Bertalan Lajos utca között csak egy irányban, dél felé lehet közlekedni, de a 12 tonnánál nehezebb teherautók ezt a szakaszt nem használhatják.

Ezek a teherautók a felső rakparton sem közlekedhetnek, számukra a Róbert Károly - Hungária - Könyves Kálmán körút az ajánlott útvonal. A Lágymányosi hídnál megmaradt a lehajtási lehetőség az alsó rakpartra, de innen a Petőfi hídig tartó szakasz zsákutca.

A rakpartot a Csepel-szigeten épülő Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep szennyvízgyűjtő csatornájának építése miatt zárták le. A 7 kilométer csatornát déli irányból észak felé haladva, szakaszonként építik és várhatóan 2009 nyarára készül el teljesen. A középső budai területek körülbelül kétharmad részének szennyvizét gyűjti majd össze.

A létesítmény megépítésével 2009 második felétől a főváros budai oldalán keletkező szennyvíz már nem közvetlenül - biológiai tisztítás nélkül - a Dunába ömlik majd, hanem Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezetik. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és az ahhoz tartotó létesítmények költsége csaknem 428,7 millió euró. Ennek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalék át pedig a főváros állja.