Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dél-budai rakpart zárva lesz másfél hónapig

2008.04.21. 08:31
Nem okozott a szokottnál nagyobb dugót egyelőre a budai alsó rakpart hétfői lezárása. A rakpartot hajnalban zárták le a Lágymányosi híd és a Bertalan Lajos utca között. Elkezdődött ugyanis a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építésének első, rakpartot is érintő üteme, a munkálatok várhatóan május 31-ig tartanak majd.

A helyszíni tudósítás szerint a rakparti lehajtóknál a szokásos hétfő reggeli forgalom tapasztalható. A szokásosnál nagyobb torlódást nem okozott a zárás. A rakparton az Erzsébet híd és a Bertalan Lajos utca között csak egy irányban, dél felé lehet közlekedni, de a 12 tonnánál nehezebb teherautók ezt a szakaszt nem használhatják.

Ezek a teherautók a felső rakparton sem közlekedhetnek, számukra a Róbert Károly - Hungária - Könyves Kálmán körút az ajánlott útvonal. A Lágymányosi hídnál megmaradt a lehajtási lehetőség az alsó rakpartra, de innen a Petőfi hídig tartó szakasz zsákutca.

A rakpartot a Csepel-szigeten épülő Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep szennyvízgyűjtő csatornájának építése miatt zárták le. A 7 kilométer csatornát déli irányból észak felé haladva, szakaszonként építik és várhatóan 2009 nyarára készül el teljesen. A középső budai területek körülbelül kétharmad részének szennyvizét gyűjti majd össze.

A létesítmény megépítésével 2009 második felétől a főváros budai oldalán keletkező szennyvíz már nem közvetlenül - biológiai tisztítás nélkül - a Dunába ömlik majd, hanem Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre vezetik. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és az ahhoz tartotó létesítmények költsége csaknem 428,7 millió euró. Ennek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalék át pedig a főváros állja.