Jenő
-3 °C
6 °C

BRFK: Elegen leszünk

2008.03.13. 11:50
Tizenkét kiemelt kockázatú - állami és politikai - rendezvény lesz március 15-én Budapesten, amikre külön készül a rendőrség.

A rendőrség békés, méltóságteljes ünneplésre készül, úgy szeretnék március 15-ét megünnepelni, hogy ne kelljen beavatkozniuk, mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Fontos, hogy a gyülekezési joggal szabadon élhessenek az emberek, de a rendőrség a békés és nyugodt ünneplő többség érdekében felkészül az esetleges rendbontásokra.

Országosan 1164 rendezvényt jelentettek be, ebből 166 Budapesten lesz, a budapesti rendőrség kockázatelemző csoportja a fővárosi rendezvények közül tizenkettőt sorolt kiemelt kockázatúnak. Ezeken a rendezvényeken nagy tömegek várhatóak, a forgalmat is nagy mértékben korlátozni kell, vagy eleve olyan szervezetek és szervezők jelentették be, akik korábbi rendezvényein rendbontás és rendőri beavatkozás volt. "Ezekre a rendőrségnek készülnie kell" - mondta a főkapitány.

Szélsőséges internetezők

A 12 rendezvény közt vannak az állami rendezvények, amiken közjogi méltóságok is részt vesznek, kiemelten biztosítja a rendőrség; a Fidesz nagygyűlését is az Erzsébet hídnál, valamint a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Jobbik rendezvényére is külön felkészül a BRFK.

A rendőrségnek vannak információi - részben az internetről - arról, hogy szélsőséges csoportok az ünnepi rendezvények megzavarására készülnek. "Ők a demokráciát sajátos módon értelmezik, úgy, hogy ők mindent megtehetnek. Én úgy gondolom, hogy ez nem így van" - mondta ezzel kapcsolatban a fővárosi főkapitány. "Megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal felkészült a rendőrség" - tette hozzá Tóth Gábor, biztonsági okból azonban ennek részleteiről nem nyilatkozott, ígérete szerint 15-e után ad a rendőrség tájékoztatást a mozgósított állományról és eszközökről. "Azt tudom most mondani, hogy elegen leszünk" - fogalmazott.

Kordonok mindenütt

Az ünnepségek előtt, idején és után érvényes forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján tájékozódhatnak a budapestiek. A főkapitány ezzel kapcsolatban az emberek türelmét kérte, hogy "ne érezzék azt, hogy korlátok közé vannak szorítva, de szükség van bizonyos területek lezárására".

Kordonzár a Kossuth téren március 9-én

"Fokozott ellenőrzést rendeltem el" - jelentette be a főkapitány, azaz a kiemelt kockázatú rendezvények esetében sűrű igazoltatásokra, az autók, a csomagok, a táskák és a ruházat átvizsgálására kell számítani, lesznek például ezúttal is fémdetektoros kapuk. A cél a megelőzés, azaz nem a békés ünneplők zaklatása, hanem azok kiszűrése, akik rendbontásra készülnek, így például közveszélyes eszközöket tartanak maguknál.

A rendőrök több helyen is kordonok felállításával készülnek a rendezvények kordában tartására, így például a parlamentnél, a múzeumkertnél, a Blaha téren, az Erzsébet hídnál kell számítani ilyen műszaki zárra.

Kamera által tűélesen

Egy fontos újdonságról is beszámolt Tóth Gábor: mivel azt tapasztalták, hogy eddig nem volt megfelelő a rendőri intézkedések dokumentálása - több panasz is felmerült ezzel kapcsolatban - új modern technikai eszközöket szereztek be. Így például nagy távolságból is jó minőségű, nagy felbontású, jól nagyítható felvételeket készítő kamerákat vásároltak. Ezek segítségével a tömegben lévő konkrét személyek is azonosíthatók lesznek. Emellett külön létrehoztak egy előállító csoportot, csak ők végzik majd az esetleges előállításokat. Közülük egy rendőr kamerával veszi a rendőri intézkedést, majd írásban is összefoglalja az előállítás során történteket.

Szombaton is fel fog állni a korábbi ünnepekről már jól ismert Teve utcai irányítási törzs a társszervek közreműködésével. "A rendőrség a jogellenes cselekmények ellen határozott fellépést fog tanúsítani, jogszerű és szakszerű fellépésre készülünk" - mondta végezetül Tóth Gábor, hangsúlyozva, hogy mindez nem a békés ünneplők ellen, hanem értük történik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?