Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

BRFK: Elegen leszünk

2008.03.13. 11:50
Tizenkét kiemelt kockázatú - állami és politikai - rendezvény lesz március 15-én Budapesten, amikre külön készül a rendőrség.

A rendőrség békés, méltóságteljes ünneplésre készül, úgy szeretnék március 15-ét megünnepelni, hogy ne kelljen beavatkozniuk, mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Fontos, hogy a gyülekezési joggal szabadon élhessenek az emberek, de a rendőrség a békés és nyugodt ünneplő többség érdekében felkészül az esetleges rendbontásokra.

Országosan 1164 rendezvényt jelentettek be, ebből 166 Budapesten lesz, a budapesti rendőrség kockázatelemző csoportja a fővárosi rendezvények közül tizenkettőt sorolt kiemelt kockázatúnak. Ezeken a rendezvényeken nagy tömegek várhatóak, a forgalmat is nagy mértékben korlátozni kell, vagy eleve olyan szervezetek és szervezők jelentették be, akik korábbi rendezvényein rendbontás és rendőri beavatkozás volt. "Ezekre a rendőrségnek készülnie kell" - mondta a főkapitány.

Szélsőséges internetezők

A 12 rendezvény közt vannak az állami rendezvények, amiken közjogi méltóságok is részt vesznek, kiemelten biztosítja a rendőrség; a Fidesz nagygyűlését is az Erzsébet hídnál, valamint a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Jobbik rendezvényére is külön felkészül a BRFK.

A rendőrségnek vannak információi - részben az internetről - arról, hogy szélsőséges csoportok az ünnepi rendezvények megzavarására készülnek. "Ők a demokráciát sajátos módon értelmezik, úgy, hogy ők mindent megtehetnek. Én úgy gondolom, hogy ez nem így van" - mondta ezzel kapcsolatban a fővárosi főkapitány. "Megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal felkészült a rendőrség" - tette hozzá Tóth Gábor, biztonsági okból azonban ennek részleteiről nem nyilatkozott, ígérete szerint 15-e után ad a rendőrség tájékoztatást a mozgósított állományról és eszközökről. "Azt tudom most mondani, hogy elegen leszünk" - fogalmazott.

Kordonok mindenütt

Az ünnepségek előtt, idején és után érvényes forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján tájékozódhatnak a budapestiek. A főkapitány ezzel kapcsolatban az emberek türelmét kérte, hogy "ne érezzék azt, hogy korlátok közé vannak szorítva, de szükség van bizonyos területek lezárására".

Kordonzár a Kossuth téren március 9-én

"Fokozott ellenőrzést rendeltem el" - jelentette be a főkapitány, azaz a kiemelt kockázatú rendezvények esetében sűrű igazoltatásokra, az autók, a csomagok, a táskák és a ruházat átvizsgálására kell számítani, lesznek például ezúttal is fémdetektoros kapuk. A cél a megelőzés, azaz nem a békés ünneplők zaklatása, hanem azok kiszűrése, akik rendbontásra készülnek, így például közveszélyes eszközöket tartanak maguknál.

A rendőrök több helyen is kordonok felállításával készülnek a rendezvények kordában tartására, így például a parlamentnél, a múzeumkertnél, a Blaha téren, az Erzsébet hídnál kell számítani ilyen műszaki zárra.

Kamera által tűélesen

Egy fontos újdonságról is beszámolt Tóth Gábor: mivel azt tapasztalták, hogy eddig nem volt megfelelő a rendőri intézkedések dokumentálása - több panasz is felmerült ezzel kapcsolatban - új modern technikai eszközöket szereztek be. Így például nagy távolságból is jó minőségű, nagy felbontású, jól nagyítható felvételeket készítő kamerákat vásároltak. Ezek segítségével a tömegben lévő konkrét személyek is azonosíthatók lesznek. Emellett külön létrehoztak egy előállító csoportot, csak ők végzik majd az esetleges előállításokat. Közülük egy rendőr kamerával veszi a rendőri intézkedést, majd írásban is összefoglalja az előállítás során történteket.

Szombaton is fel fog állni a korábbi ünnepekről már jól ismert Teve utcai irányítási törzs a társszervek közreműködésével. "A rendőrség a jogellenes cselekmények ellen határozott fellépést fog tanúsítani, jogszerű és szakszerű fellépésre készülünk" - mondta végezetül Tóth Gábor, hangsúlyozva, hogy mindez nem a békés ünneplők ellen, hanem értük történik.