Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Győztek a civilek a Hotel Rózsadomb ügyében

2006.07.17. 17:40
Megállapodott a beruházó Pro-Hill Kft. és a Budapest Világörökségéért Alapítvány hétfőn a Hotel Rózsadomb átépítéséről. Az egyezség a civilek teljes győzelmét hozta, hiszen az épület az eredeti, hétszintes magasságát tartja meg. A cég számára legfeljebb az nyújhat vigaszt, hogy lesznek "penthouse"-ok a legfelső emeleten.

Magyarországon a jogszabályok nem elég erősek a kulturális örökség védelméhez, az építésügyi hatóságok nem veszik figyelembe az esztétikai szempontokat, az építészekből álló tervtanácsoknak pedig nincs vétójoguk, mondta Schneller István, Budapest távozó főépítésze és Bouquet László, a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. Schneller azt is kiemelte, ezért fontos az olyan civil szervezetek fellépése, amelyek érvényesíteni tudják Budapest érdekeit, a kulturális értékek, a világörökség megmentésének szempontjait.

Egyezség a civilek és a beruházó között

Mindez azért érdekes, mert hétfőn, a budai Várban aláírták azt a megállapodást, amelyet az egykori SZOT-szálló átépítését végző Pro-Hill Kft., valamint a Budapest Világörökségéért Alapítvány kötött. Ennek értelmében a beruházó cég - az épület eredeti, hétszintes magasságát megtartva - folytathatja az építkezést. Pontosabban a cég beadhatja a módosított építési engedély iránti kérelmét. Tették ezt annak ellenére, hogy a Pro-Hill vezetője, Gyarmati Zoltán úgy véli: nekik van igazuk, jogszerűen akartak nagyobb épületet.

A Pro-Hill azonban hiába kapta meg a II. kerülettől és a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól az építési engedélyeket, a BVA megtámadta ezeket. A hatóságok elutasították az alapítvány kérelmét, mert szerintük nem volt "érdekelt fél" a BVA. Ám a Fővárosi Bíróság végül a civileknek adott igazat, vagyis kimondta: igenis érdekelt fél az alapítvány, mégpedig a Magyarországon is kihirdetett nemzetközi szerződés, az Arhusi Egyezmény értelmében.

Nem bírták már cérnával

A bíróság döntése nyomán az alapítvány évekig húzhatta volna az eljárást, ezért döntött úgy az időszűkében lévő Pro-Hill, hogy elfogadja a civilek feltételeit, vagyis az BVA szinte totális győzelmet aratott. (A Pro-Hill hitelszerződései lejárnak, ezért szorítja az idő a céget, erről az Indexen korábban már beszámoltunk.)

A Pro-Hill kompromisszumnak nevezte a megállapodást, amelyet kötött, de az Index kérdésére az alapítvány főépítésze, Korompay Katalin elmondta: a megállapodás a civil szervezet szempontjait rögzíti, vagyis a városképet már most is romboló SZOT-szállót nem lehet tovább magasítani. A 21 méteres házat nem engedték tehát 32 méterre növelni, viszont abba belegyeztek, hogy a legfelső szinten luxuslakások, vagyis "penthouse"-ok épüljenek. Ezek a párkánytól beljebb helyezkednek el, nem növelik az épület tömeghatását, s inkább megtörik az egyhangúságot.

A Pro-Hill a megállapodás után azt reméli, hogy már jövőre átadhatja az Excelsior Budapest Spa lakóépületet, amelyben a lakásokon kívül üzletek, éttermek, kávézók és wellness szolgáltatás is lesz. Az épületben a négyzetméterárak továbbra is egymillió forint fölöttiek lesznek, mondta Gyarmati.

Milliárdos profitcsökkenés

A cég vezetője elismerte, hogy a mostani pereskedés milliárdos nagyságrendű nyereség elmaradását okozza nekik, de a vállalkozás szerinte még így is profitábilis marad.

A BVA vezetői felolvasták az ombudsman, Lenkovics Barnabás nekik írott levelét, amelyben azt indítványozza Lenkovics, hogy állítsák vissza azt a törvényt, amely a műemlékvédelmi hatóságnak akkor is beleszólást nyújt az építési engedélyeztetésbe, ha egy új épület rontja a meglévő műemlékek összhatását.