Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rózsadomb: tiltakoznak a lakók a védetté nyilvánítás ellen

2006.05.08. 17:28
Tiltakozások, viták, döntésképtelenség jellemzik azokat az ügyeket, amelyek hétfőn kerültek a budapesti városvezetés elé. A főpolgármesteri kabinetnek egyes épületek helyi védettség alá helyezéséről, a margitszigeti úszó Eb-re kialakítandó ideiglenes lelátóról és a drogprevenciós támogatásokról kellett előzetes döntést hoznia.

Helyi védettség alá helyeznek csaknem harminc épületet a fővárosban. A szóban forgó házak többsége budai, a II. kerületben található, de egy zuglói és egy soroksári épület is védettség alá kerülhet - erről döntött előzetesen a Városházát irányító koalíció egyeztető testülete, a Főpolgármesteri Kabinet.

Védetté nyilvánítják a Bimbó úti házakat

A végleges döntést majd a Fővárosi Közgyűlésnek kell kimondania, de az már most látszik, hogy a Bimbó úton több épület (7., 9., 11., 13, 16., 58., 67., 85.) érintett a döntésben, a Szemlőhegy utcában két épületről van szó (4/b és 23/a), akárcsak a Tövis utcában (3/b és 5.), a Kút utcában (4/a-b és 6.) és a Vérhalom utcában (33/e és 33/a). Ezeken kívül egy-egy házat érint a tervezett rendeletmódosítás az Alvinci úton (8.), az Árvácska utcában (9.), a Kitaibel Pál utcában (11.), a Palánta utcában (15/a-b), és a Pázsit utcában (10.), a Rómer Flóris utcában (26.), a Ruszti utcában (6.) és a Vend utcában (6.). A zuglói Szabó József utca 12. és a Kör utca 2. lesz védett a jövőben - ha a városatyák többsége is így dönt majd.

Többnyire a XIX. század végén vagy a XX. század elején épült házakról van szó, vagyis a korai modern, a szecessziós illetve eklektikus stílusú épületekről lehet szó nagyobb számban.

Van, aki tiltakozik

Érdekes, hogy az előterjesztésből kiderült: számos épület tiltakozott az ellen, hogy a főváros védettség alá helyezze házukat: ilyen volt például az Apostol u. 10, a Bimbó út 54., a Bolyai utca 3. vagy éppen a Füge utca 1. Zuglóban három helyen is tiltakoznak a lakók: az Ajtósi Dürer sor 27/a-ban történt ez, a Jávor utcában pedig 13. és 14. szám alattiakról van szó. Az itt lakók tulajdonosi jogaik korlátozásaként értelmezik a védetté nyilvánítást.

Szintén szó esett a Főpolgármesteri Kabinet ülésén a margitszigeti úszó Eb-ről, amelyet nyáron rendeznének Budapesten, ha elkészülne végre az erre alkalmas létesítmény. Korábban a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságában döntetlen alakult ki a szavazáskor, és így nem fogadták el az ideiglenes lelátók megépítésére vonatkozó kivitelezői kérelmet.

Minthogy nem volt jelen elég MSZP-s és SZDSZ-es városatya, az ellenzék így megakadályozta a döntést. Ugyanakkor Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes kifejtette: a kivitelezők nem emiatt vannak késésben a Margitszigeten - ahogyan ezt néhány korábbi nyilatkozatuk sugallta. Ettől függetlenül az Index információi szerint a fővárosi testület, a városképvédelmi bizottság kész újratárgyalni az ügyet, amelyet a városvezetés egyébként nem utasít el.

Vita a drogprevencióról

A korábbiaknál kevesebb pénzzel, de idén is támogatja a fővárosi önkormányzat a drogfogyasztás visszaszorítását célzó programokat - közölték a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének résztvevői az MTI-vel. Összességében 6,3 millió forintot biztosítanak a telefonos drogsegély-szolgálat, a drogbusz és az éjféli asztalitenisz bajnokság folytatására. Több mint 11 millió forintot javasolnak nyolc szervezetnek, és a tűcsere programnak is. Egyszeri támogatásként több mint hétmillió forintot biztosítanának négy programhoz, ezek közt szerepel a IX. kerületi "Dzsumbujban" lakó, főként roma droghasználók kezelését, HIV-szűrését segítő program is.

A Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint, amelyről véglegesen a Fővárosi Közgyűlés dönt, idén 26,1 millió forint jutna összességében a drogfogyasztás visszaszorítását célzó programokra. Tavaly és az azelőtti évben egyaránt 37,6 millió, 2003-ban pedig 40 millió forint volt ez az összeg.

Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megbízott igazgatója a "semminél is kevesebbnek" nevezte a megelőzési programokra fordítható összeget - írja az MTI. Ismertetése szerint Budapesten a 18 évesek közel fele fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert, ami az országos átlag közel kétszerese. Közülük nem mindenki válik rendszeres fogyasztóvá, de ebből a csoportból kerülnek ki a problémás kábítószer-használók is - tette hozzá. A szakértő országosan tízezerre becsülte a problémás kábítószer-használók számát. A drogfüggők fele Budapesten él.