Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Luxusszálló lesz az egykori sajtószékházból

2005.03.23. 14:41
Ötcsillagos szálloda lesz a Blaha Lujza téri egykori sajtószékházból, így a környéken 2007-ig két luxusszálló nyitja meg kapuit, értesült az InfóRádió. A beruházók ugyanakkor a beszámoló szerint aggódnak a tragikus állapotú közterületek miatt

A Blaha Lujza tér környékén két luxusszálló épül 2007-ig. A New York Palota idén, a sajtószékházból átalakított Europeum pedig 2007-ben nyitja meg kapuit, tudta meg az InfóRádió. A két szálló közötti Blaha Lujza tér azonban rendezetlen, hajléktalanok lakják. A befektetők ezért attól tartanak, hogy a tragikus közterületi állapotok elriasztják a vendégeket.

Nyáron nyit a New York Kávéház

A New York Palotát előreláthatóan nyár végén adják át, mondta az InfoRádiónak Benyó László, az építkezés felelős tervezője. Hozzátette, hogy a New York Kávézó már tulajdonképpen elkészült, de együtt nyitják meg a szállóval. A beruházás, melynek során a teljes tömb megújul, több mint 16 milliárd forintba kerül.

A New York Palotától nem messze álló egykori sajtószékházból is luxusszálló lesz, jelentette be az ABLON ingatlanfejlesztő csoport. A kilencmilliárd forintos beruházás a tervek szerint nyáron kezdődik és 2007-ben fejeződik be. A majdani Europeum hét emeletes lesz, plusz négy mélygarázs-szinttel. Az épületben az ötcsillagos szálló mellett irodák, valamint kereskedelmi-szolgáltató egységek kapnak helyet. Budapesten jelenleg 13 ötcsillagos szálloda található.

Két éven belül a Blaha Lujza tér válhat a luxusszállók központjává. A befektetők azonban tartanak attól, hogy a Blaha Lujza tér nem felel meg ennek a státusznak. Értesülések szerint a beruházók nem nézik jó szemmel, hogy míg magánbefektetői és kerületi pénzből megszépül a tér és környéke, addig a tér fővárosi tulajdonban levő magja egyre jobban leromlik.

Egyedül nem megy

A főváros egyedül nem teszi rendbe a teret, de már kezdeményezte, hogy a befektetők és az önkormányzatok fogjanak össze ennek érdekében, mondta az InfoRádiónak Eltér István, a fővárosi közgyűlés várostervezési bizottságának tagja.

A kezdeményezés azonban fél éve elhalt, mert a Corvin áruház amerikai vevői a szigorú műemléki előírások miatt elálltak a beruházástól, az új kínai vevőkkel pedig még nem vette fel a kapcsolatot a főváros. Eltér szerint a Blaha Lujza tér rendezése 100-200 millió forintba kerülne, amelyet a 3-4 ingatlan-befektető, a kerületek, és a főváros együtt könnyen ki tudna fizetni. A képviselő a várostervezési bizottság következő ülésén ezért javaslatot tesz a tárgyalások újbóli elindítására.