Politikai és gazdasági lobbisták miatt távozik a pesti főépítész

2006.06.01. 18:57
Szeptember 1-jétől távozik posztjáról Schneller István Budapest főépítésze. Ezt maga az érintett jelentette be - az Info Rádió tudósítása szerint. Döntésének okairól szólva elmondta, hogy az utóbbi időkben rendkívül felerősödött a politikai és gazdasági körökből rá nehezedő nyomás, ami ellen nem kíván a továbbiakban szélmalomharcot folytatni.

Szeptember 1-jétől megválik posztjától, jelentette be sajtótájékoztatón Schneller István főépítész. Hozzátette, hogy saját akaratából, békében távozik. Döntésének fő okaként azt jelölte meg, hogy az utóbbi időben egyre erőteljesebb a különféle szabályozási tervek megváltoztatására irányuló politikai és gazdasági nyomás.

"Ebben az évben és különösen ilyenkor választási években egyre nagyobb szerepet kap a politikai és a mögötte álló gazdasági körökből érkező nyomás, ami elsősorban arra irányul, hogy a korábban beépítésre nem szánt területek váljanak beépítésre szánttá.

Mérhetetlen pszichikai nyomás

Nem beszélve arról a mérhetetlen pszichikai nyomásról, amit egy-egy kijáró ember, a legmagasabb szintű politikusok, nagykövetek, nem nevezek meg egyet sem, kilincselnek egy-egy pitiáner ügyért. Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy bejön egy komoly nagykövet, egy komoly politikus, és azért kilincsel, hogy egy szintterületi mutató még nagyobb lehessen, mert valamilyen érdekeltsége hozzá fűződik."

Schneller István hozzátette, hogy nagyobb beruházások esetében egy beépítettségi mutató megváltoztatása milliárdokat hozhat a befektető számára.

Ledőlt az utolsó bástya?

A főépítész szerint a hozzá tartozó iroda sokszor utolsó bástyaként küzdött a kerületek által is támogatott befektetői tervek ellen - példaként a csepeli szigetcsúcsot vagy az angyalföldi építkezéseket hozta fel -, de erős várospolitikai támogatás nélkül nem kíván tovább szélmalomharcot folytatni.

Schneller István arra a kérdésre, hogy Demszky Gábor már egy korábbi interjúban kifejtette, hogy proaktívabb főépítészre van szüksége, úgy válaszolt, hogy proaktívból csak sampont ismer.

Amire büszke lehet

Arra a kérdésre, hogy mire büszke az eddigi munkájából, Schneller István elmondta, hogy jónak tartja a főváros szabályozási és városfejlesztési terveit. Hozzátette, hogy jó döntésnek tartja még mindig a szigorú magasház-rendeletet, mert véleménye szerint megfelelő tömegközlekedés nélkül nem lehet toronyházakat ide-oda potyogtatni a városban.

Végül elmondta, hogy döntésével szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy elismerve ugyan a magántőke szerepét a városfejlesztésben, nem lehet átesni a ló túloldalára, és alárendelni a közérdeket a magánérdeknek.

Elvitathatatlan érdemek

Egy városfejlesztési konferencián Barcelonában tartózkodó főpolgármester az MTI megkeresésére elmondta, hogy Schneller Istvánnak, aki 16 éve közeli munkatársa, 12 éve a város főépítésze, elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a kétszintű önkormányzati rendszer ellenére is sikerült működőképes városrendezési keretszabályzatot alkotni.

A főpolgármester leszögezte, hogy Schneller István szakmai hozzáértését, tisztességét pályája során senki nem kérdőjelezte meg. Rámutatott, hogy a széttagolt önkormányzati rendszerben szigorúan védelmezte az össz-budapesti érdekeket, s ellenállt a meggondolatlan, a környezetet és a városképet hátrányosan érintő törekvéseknek.

Demszky elfogadta a lemondást, de számít Schnellerre

Demszky Gábor szerint a főépítész konzervatív, értékvédő hozzáállására nagy szükség volt a keretszabályzat és a település-szerkezeti terv elkészítéséhez. Ezekre a dokumentumokra elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy a jövőben nagyobb teret kapjon egy modernebb, kezdeményezőbb várostervezési szemlélet.

A főpolgármester megjegyezte, hogy Schneller István a napokban tájékoztatta távozási szándékáról, amit ő elfogadott. Rámutatott: a főépítész munkájáért a város köszönettel tartozik, tapasztalatára, tanácsaira a jövőben is számít.  • Hírek
  • Személyi kölcsön