Valér
2 °C
8 °C

Sétálóutcává alakítják az Operaház környékét

2005.03.25. 11:12
Sétálóutcává alakítja az Operaház környékét a Terézvárosi önkormányzat, a kivitelezési munkák várhatóan még az idén megkezdődnek. Az ötletet a bécsi példa adta, ahol ugyancsak ezzel a módszerrel emelték ki az épületet környezetéből.

Terézváros kiemelt fejlesztési tervei között szerepel az Operaház körüli sétálóutca kialakítása, nyilatkozta Verók István, Terézváros polgármestere. "A Brodway-program részeként a Hajós utca - Lázár utca - Dalszínház utca által határolt terület díszburkolatot kap" - tette hozzá a városrész vezetője.

A bécsi Opera adta az ötletet

Közölte, az Operaházat, mint a főváros meghatározó kulturális centrumát méltó módon szeretnék kiemelni környezetéből. A gondolat alapötletét a bécsi Operaház adta, ahol hasonló módon oldották meg az épület megjelenítését.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a dísztér kialakítása jól kapcsolódik majd a Hajós utca képéhez, ahol a korábbi években fektettek díszburkolatot a Dessewffy utcáig. Elmondta, az elképzelések szerint a program egy úgynevezett PPP (magánbefektetők közcélokat szolgáló közreműködésével megvalósuló) beruházással valósulna meg.

Közös érdek

Nemcsak az önkormányzatnak, de az itteni befektetőknek, vendéglátósoknak, sőt magának az Operaháznak is érdeke, hogy megújuljon a környezet, felpezsdüljön a kávéházi élet, s felélénküljön a valódi Brodway hangulat, közölte Verók István. A parkolási gondokat pedig egy másik beruházás, a Jókai tér alatt és a Nagymező utcában megépülő mélygarázs enyhítené.

Az Opera-környéki átalakítás forgalomtechnikai tervezése már folyik, s amennyiben az érintett közreműködők között a tárgyalásokon megállapodás születik, úgy még idén elkezdődhet a sétálóutca kivitelezése.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft