Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem hasonlít Sevcsenkóra az ukrán költő szobra

2004.06.04. 18:43
Az Ukrán Országos Önkormányzat azt kérte, egyelőre ne avassák fel Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrát, mert az nem hasonlít rá. Az önkormányzat tiltakozik azért is, mert a főváros nem kérdezte meg őket a tervezett szoboravatásról, ráadásul a Március 15. téren "eldugnák" az alkotást a bokrok közé.
A kisebbségi ombudsmanhoz fordul a fővárosi ukrán önkormányzat, mert a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága nem kérte ki a testület véleményét Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrának elkészítése és felállítása ügyében - mondta az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke pénteken az MTI-nek.

"Mivel a fővárosi ukrán önkormányzattól nem kértek véleményt, (...) az önkormányzat tagjai határozatot hoztak arról, hogy vizsgálatot kérnek Kaltenbach Jenőtől" - mondta Hartyányi Jaroszlava, aki a fővárosi ukrán önkormányzatnak is tagja.

Az országos önkormányzat tagjaiban is felháborodást váltott ki az eset, mert jogi szabályozás rendelkezik arról, hogy ki kell kérni a kisebbségek véleményét az őket érintő ügyekben - tette hozzá. A Főpolgármesteri Hivatal kedden közölte, hogy elmarad Sevcsenko szobrának aznapra tervezett avatása. A hivatal tájékoztatása szerint a budapesti Március 15. téren felállítandó alkotás avatását az ukrán nagykövetség kérésére későbbi időpontban tartják.

Hartyányi Jaroszlava elmondta: miután megnézték a bronz mellszobrot, kérték a Fővárosi Önkormányzatot és az ukrán nagykövetet, álljanak el az avatástól, mert "az elkészült mellszobor egyáltalán nem hasonlít Sevcsenkóra." Azt is kifogásolták, hogy az ukrán önkormányzat tagjainak fényképen megmutatott helyszín helyett "a bokrok között eldugva" állították fel a szobor talapzatát, amelyet "ráadásul nem megfelelő betűalakokkal láttak el" - jegyezte meg.

"Beledöfték a kést a szívünkbe. Elmondtuk, amennyiben tényleg lesz avatás, (...) akkor odamegyünk és néma tüntetést fogunk tartani" - fogalmazott Hartyányi Jaroszlava. Szólt arról, hogy a szoboravatás ügye a világ ukrán közösségeiben és Ukrajnában is felháborodást váltott ki. Az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta azt is, hogy az ukrán kulturális miniszter korábban felajánlott egy Sevcsenko-szobrot, amelynek felállítását azonban a Fővárosi Önkormányzat nem engedélyezte.

Azt szeretnénk, ha a főváros nemzetközi pályázatot írna ki a költő szobrának elkészítésre. Azt követően az ukrán közösség adományok gyűjtésével állítana emléket "az ukrán Petőfiként" tisztelt Tarasz Sevcsenkónak - tette hozzá.