Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bemutatják a budapesti felhõkarcolót

2006.10.18. 17:02
A napokban mutatják be az elsõ százméteres fõvárosi toronyház terveit. A Finta József tervezte bankszékház a Teve utcában, a Zsarupalota mellett magasodik majd. A magasház ellenes budapesti fõépítész, Schneller István helyére a jövõ hét elején írnak ki pályázatot, és a megváltozó összetételû városvezetés is várhatóan zöld jelzést ad a felhõkarcolóknak. Az Info Rádió összefoglalója.

Jövõ hét kedden mutatja be az elsõ százméteres toronyház terveit a Raiffeisen Bank Zrt., adta hírül az Info rádió Az angyalföldi Teve utcába, a rendõrségi központ, közismertebb nevén a Zsarupalota mellé tervezett bankszékház helyén október 30-tól egy hasonló méretû fénytorony áll majd. A tornyot Finta József tervezte.

Az építkezés megkezdését egyelõre hátráltatja a jogszabályi háttér, amely szerint Budapesten legfeljebb 70 méter magas épületet lehet építeni, de az építész szakma azt várja a fõváros új vezetésétõl, hogy eltörli a keretszabályzatban meghatározott magassági limitet. Erre több jel is mutat. Elsõsorban az, hogy a magasház-ellenes korábbi fõépítész, Schneller István a választások elõtt lemondott, helyére pedig a napokban írnak ki pályázatot.

Az eddig szóba került aspiránsok az úgynevezett progresszív csoporthoz tartoznak, amelynek tagjai nemhogy ellenzik, hanem támogatják a meghatározott helyszíneken építendõ toronyházakat. A politikai klíma is változott: Demszky Gábor is az úgynevezett progresszív vonalhoz tartozó szakembereket vitt magával a fõvárosi közgyûlésbe, például Z. Halmágyi Judit építészt, vagy Bojár Iván András építészkritikust. A tervek szerint a Hungária körúton belül várhatóan a jövõben sem lehet majd magasházakat építeni, amelyek inkább a kerületi vagy regionális centrumokban magasodnak majd.

Az Info rádió úgy tudja, a befektetõk ugrásra készen várják a magassági határ eltörlését. Az angyalföldi bankszékház mellett tervek születtek egy ferencvárosi magasház-csoportra, amely a Lágymányosi hídfõ déli oldalán helyezkedne el, felhõkarcolókat terveznek még Csepel északi szigetcsúcsára, valamint az Újpesti Foka-öböl környékére. Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy toronyház-építési verseny kezdõdik, elsõsorban a bankok, nagyobb cégek között, egy felhõkarcoló ugyanis az üzleti életben betöltött pozíciót is szimbolizálja.