Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Százezer forint a szmogriadó-bírság

2009.01.29. 17:03
A kormány döntött a szmogriadóval kapcsolatos rendelet módosításáról, amely szerint meghatározták a szabálytalankodókra érvényes bírság összegét. A főváros csütörtök este döntött a többi között a riadó időtartamának megváltoztatásáról, a kivételezett gépjárművek körének bővítéséről.

A kormány szerdai döntése szerint százezer forintig terjedő bírsággal sújtható az az autós, aki megszegi a szmogriadó idején elrendelt korlátozásokat. A helyhez kötött légszennyezők (például üzemek) ugyanezért 500 ezer forintig terjedő bírságot fizethetnek.

A kormányrendelet megváltozásával kapcsolatban a fővárosi önkormányzatnak is módosítani kellett a szmogriadó-rendeletet. A módosításról csütörtök este döntött a fővárosi közgyűlés.

A bírság meghatározása mellett több fontos változás lesz a kormányrendelet alapján. Így például a rendszám alapú forgalomkorlátozás szálló por esetében nem 24 órán keresztül tart majd, hanem csak reggel hattól este tízig. (Ha ózonszennyezés miatt rendelik el, akkor 10 órától 18 óráig.)

Kettő helyett a jövőben három mérőállomás adatai alapján kell elrendelni a riadót, ha azoknál egy időben meghaladja a küszöbértéket a mért légszennyező anyag koncentrációja. Finomítás, hogy a főpolgármesternek a szmogriadó elrendelése előtt konzultálnia kell a környezetvédelmi és közlekedési hatóságokkal.

Számos járművet mentesít a rendelet hatálya alól a főváros. Eszerint a taxikra, a volánbuszokra, a vérellátókra, a halottszállítókra, az úttisztítókra, a közműhiba-elhárítókra, az élelmiszerellenőrökre, a magán-állatorvosokra, az ÁNTSZ, a közterület-felügyelet, a posta járműveire nem vonatkozik a korlátozás.

A főpolgármester a módosítás szerint ezentúl elrendelheti a helyhez kötött légszennyezők (üzemek) leállítását is. Emellett felkérheti az autósokat a dízel üzemű járművek leállítására, vagy ózonriadó alatt a benzinkutak 10-18 közötti bezárását.