Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Wapon vagy sms-sel lehet majd BKV-jegyet venni

2008.12.08. 09:26
Az sms BKV-jegy bevezetéséről tárgyalt a főpolgármesteri kabinet. A 499 forintos jeggyel hétközben egy órát, hétvégén és az éjszakai járatokon másfél órát lehetne utazni.

A jegy bevezetéséről a Közgyűlésnek külön jogszabályt kell alkotnia, a BKV ezután közbeszerzési pályázaton kereshet szolgáltató partnert, tájékoztatott Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Az eddigi piaci tájékozódás alapján kétféle műszaki megoldás képzelhető el: az egyik sms-sel, a másik WAP-on keresztül tenné lehetővé a jegyvásárlást.

A két műszaki modell előnyeit és hátrányait mutatta be a kabinet előtt ismertetett előterjesztés. A kabinet mindkét megoldási javaslatot megvalósíthatónak tartja, és felkéri a BKV-t, hogy a közbeszerzési pályázat kiírásánál ezt vegye figyelembe.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője, a BKV felügyelő-bizottságának a tagja szerint a mobiljegy túl drága lesz. Ha egy utas 60 percen keresztül nem vált legalább kétszer járatot, akkor nem éri meg megvenni, a papír alapú átszállójegy ugyanis csak 450 forint. Ráadásul az sms árát is hozzá kell adni az árához.

A mobiljegy ára külföldön

Bécsben a 90 perces SMS-jegy 2,2 euró, azaz 530 forint, a napijegy 4,2 euró. (A tervek szerint Budapesten a 60 perces kerülne 500 forintba.) Az SMS-jegy ára megegyezik a vezetőnél váltott jegy árával, ami Budapesten 350 forint most. Prágában az SMS-jegy 90 percre jó és 26 koronába, azaz 258 forintba kerül. Ez pontosan ugyanannyi, mint a rendes, átszállásra is használható jegy, azonban papíron az ugyanennyiért csak 75 percre jó. Helsinki Európa egyik legdrágább városa, ennek ellenére a jegy itt sem kerül többe, mint Budapesten. Egy rendes vonaljegy papíron, automatából és SMS-ben is 2 euró. A vezetőnél megváltva 2,2 euró. A jegy 60 percre jó.