Szabolcs
20 °C
35 °C

Feketén tarthat beszédet Sólyom László

2008.07.29. 13:40
A Csehszlovákia 1968-as lerohanására megemlékező rendezvényen a tervek szerint részt vesz a magyar államfő. Az Andrássy úti helyszínre azonban egyelőre nem adták ki a közterület-használati engedélyt, sőt esély van arra, hogy nem is fogják.

Összehívta szerdára a városfejlesztési és városképvédelmi bizottság rendkívüli ülését Ughy Attila, a testület elnöke, mert többen kifogásolták nála telefonon, hogy a Terror Háza elé tervezett '68-as megemlékezésre nem adott engedélyt a bizottság.

Az augusztus 21-i eseményen felszólal tervek szerint Sólyom László köztársasági elnök. A rendezvényhez szükséges a fővárosi szakbizottság által kiadandó közterület-használati engedélyre, csakhogy a kérelemről eddig maga a testület elnöke sem tudott.

Ughy Attila az Indexnek elmondta, jelentős az esély arra, hogy a nyaralás miatt nem gyűlik össze elegendő képviselő a szerdai ülésre, és a testület határozatképtelen lesz, ezért nem tudják kiadni a az engedélyt. A kérdésre, hogy mi történhet ebben az esetben, Ughy Attila közölte, hogy akkor is megtarthatják a rendezvényt, legfeljebb engedély nélkül.

A bizottsági elnök szerint a malőrért a főpolgármesteri hivatal szakügyosztálya a felelős, ahová a hivatali rend szerint befutnak a közterület-használati kérelmek. Az ügyosztály ugyanis nem továbbította a bizottságnak időben a megkeresést, így az nem is tárgyalhatott róla.

Az egy hónapja beérkezett kérelem szerint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány augusztus 20 és 22 között kér engedélyt a Terror Háza Múzeum előtti 1300 négyzetméteres területre. A tervek szerint két dobogót, homokzsákokat, valamint két korabeli katonai járművet helyeznének el a területen.