Árpád
-2 °C
4 °C

A budapestiek támogatják a BKV-sztrájkot

2008.04.16. 17:27
A Medián felmérése szerint a fővárosiak többsége támogatja a sztrájkot, de az ország lakosságának kétharmada nem adna állami többletpénzt a BKV-nak. A megkérdezettek szerint a rossz gazdálkodás és a magas vezetői fizetések a BKV válságának fő okai.

Támogatta a budapestiek többsége a félnapos BKV-sztrájkot annak ellenére is, hogy az közülük minden másodiknak jelentős problémát okozott napi teendőinek ellátásában - olvasható a Medián közvélemény-kutatásában.

A felmérés megállapította, hogy a legtöbben állami támogatással, a Budapest környéki településektől kapott nagyobb támogatással és a potyázók kiszűrésével javítanának a BKV helyzetén. A legtöbben úgy tudják, hogy a BKV-sok a járatritkítások ellen tiltakoznak - a többi okot ennél jóval kevesebben említették. A fővárosiak többsége lélekben arra készül, hogy az következő hetekben rendszeresen le fog állni a tömegközlekedés a fővárosban.

A felmérés szerint a járatok sűrűsége az, amivel a fővárosi tömegközlekedést illetően a budapestiek még úgy-ahogy elégedettek, és egy általános járatritkítás lenne számukra a legkevésbé elfogadható megoldás a közlekedési vállalat pénzügyi helyzetének javítására.

A Szonda Ipsos ezer embert kérdezett meg hétfőn telefonon a pénteken esedékes BKV-sztrájkról, és a megkérdezettek valamivel több mint kétharmada szerint a kormánynak nem szabad többlettámogatást adnia a BKV-nak - közölte a Népszabadság. A megkérdezettek harmada szerint a BKV a rossz gazdálkodása miatt került csődközeli helyzetbe, míg a második leggyakrabban említett ok a BKV vezetőinek túl magas fizetése.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben a BKV vezetőinek a céget úgy kell átalakítani, hogy a vállalat ne termeljen veszteséget, akár azon az áron is, hogy ez járatritkítást okoz. Mindössze 18 százalékuk gondolja azt, hogy a vezetőségnek támogatni kell a sztrájkolók követeléseit. Az előbbi megoldást a kormánypártiak közel kétharmada támogatja, de az ellenzékiek és a bizonytalanok fele is ezen a véleményen van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?