Móric
14 °C
15 °C

A budapestiek támogatják a BKV-sztrájkot

2008.04.16. 17:27
A Medián felmérése szerint a fővárosiak többsége támogatja a sztrájkot, de az ország lakosságának kétharmada nem adna állami többletpénzt a BKV-nak. A megkérdezettek szerint a rossz gazdálkodás és a magas vezetői fizetések a BKV válságának fő okai.

Támogatta a budapestiek többsége a félnapos BKV-sztrájkot annak ellenére is, hogy az közülük minden másodiknak jelentős problémát okozott napi teendőinek ellátásában - olvasható a Medián közvélemény-kutatásában.

A felmérés megállapította, hogy a legtöbben állami támogatással, a Budapest környéki településektől kapott nagyobb támogatással és a potyázók kiszűrésével javítanának a BKV helyzetén. A legtöbben úgy tudják, hogy a BKV-sok a járatritkítások ellen tiltakoznak - a többi okot ennél jóval kevesebben említették. A fővárosiak többsége lélekben arra készül, hogy az következő hetekben rendszeresen le fog állni a tömegközlekedés a fővárosban.

A felmérés szerint a járatok sűrűsége az, amivel a fővárosi tömegközlekedést illetően a budapestiek még úgy-ahogy elégedettek, és egy általános járatritkítás lenne számukra a legkevésbé elfogadható megoldás a közlekedési vállalat pénzügyi helyzetének javítására.

A Szonda Ipsos ezer embert kérdezett meg hétfőn telefonon a pénteken esedékes BKV-sztrájkról, és a megkérdezettek valamivel több mint kétharmada szerint a kormánynak nem szabad többlettámogatást adnia a BKV-nak - közölte a Népszabadság. A megkérdezettek harmada szerint a BKV a rossz gazdálkodása miatt került csődközeli helyzetbe, míg a második leggyakrabban említett ok a BKV vezetőinek túl magas fizetése.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben a BKV vezetőinek a céget úgy kell átalakítani, hogy a vállalat ne termeljen veszteséget, akár azon az áron is, hogy ez járatritkítást okoz. Mindössze 18 százalékuk gondolja azt, hogy a vezetőségnek támogatni kell a sztrájkolók követeléseit. Az előbbi megoldást a kormánypártiak közel kétharmada támogatja, de az ellenzékiek és a bizonytalanok fele is ezen a véleményen van.