Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Csütörtökön sztrájkolnak a BKV-sok is

2008.12.15. 09:57
Megtartják a sztrájkot csütörtökön hajnali 4.30-tól délután 1 óráig a BKV buszos szakszervezetei.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta: miután a munkáltató hétfőre sem tudta megszerezni a kívánt garanciákat a társaság anyagi gondjainak megoldására, úgy döntöttek, hogy megtartják csütörtökön a félnapos munkabeszüntetést.

Nemes Gábor kitért arra: bár külön kérték, hogy valaki képviseltesse magát a tulajdonos főváros és az állam részéről is a tárgyalásokon, erre mégsem került sor. A sztrájkig tovább tárgyalnak a munkáltatóval az elégséges szolgáltatás mértékéről, tette hozzá.

A szakszervezetek öt pontban foglalták össze követeléseiket: szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, az állam növelje a normatív támogatást és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros vállalja át a BKV 80 milliárdos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.

A követelések között az is megfogalmazódott, hogy a főváros ne a jegyárak növelésével pótolja a cég működéséhez hiányzó költségeket, hanem hozzon létre külön alapot, amely fedezetül szolgálhatna a BKV működéséhez.

A sztrájkbizottság szerint 30 milliárd forint azonnali gyorssegélyre van szüksége a cégnek, hogy az idei és a következő évi tervezett hiányt pótolni tudják, és ne kerüljön veszélybe a BKV működése.

A BKV vezetése még bízik abban, hogy elkerülhető a sztrájk. Szilágyi Károly, a BKV szóvivője elmondta, hogy az utolsó pillanatig folytatják az egyeztető tárgyalásokat.