Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nem lesz BKV-sztrájk

2005.02.14. 18:20
Hajnalban sikerült megállapodnia a BKV sztrájkbizottságának és a cég vezetésének, így kedden biztosan nem lesz sztrájk - jelentette be a Napkelte adásában Aba Botond vezérigazgató. A BKV a kért bruttó 18 ezer forintos emelés helyett 16-ot adott meg.

Hétfő hajnalban sikerült megállapodni a BKV vezetésének és a szakszervezeteknek az idei bérekről, így elmarad a keddre meghirdetett munkabeszüntetés - jelentette be a közlekedési társaság első embere a Nap-kelte hétfő reggeli adásában.

Aba Botond elmondta, a feleknek hajnalban sikerült megállapodniuk, miután a BKV vezérigazgatója ezerrel emelte a tétet, az érdekképviseletek pedig ötszázzal engedtek. Vagyis 16 ezret ajánlott a cég, utoljára 17 500-at kértek a szakszervezetek.

Ha a vállalat dolgozói és munkaadói nem tudtak volna megegyezni az idei béremelés mértékéről, kedden üzemkezdéstől 13 óráig teljesen leállt volna a fővárosi tömegközlekedés.

Utolsó simítások

Két szakszervezet még hezitál és tovább folytatta hétfőn a tárgyalásokat, ahol egyértelmű garanciákat igényel a cégvezetéstől, hogy a személyenkénti 16 000 forintos béremelési ígéret nem csökken majd 4-5 ezer forinttal a differenciált, tényleges felosztás során, jelentette az MTI.

A szakszervezeti vezetők hangsúlyozzák, hogy a garanciális elemek után véglegesíthető bérmegállapodás mértéke közel azonos lesz a tavalyival. Megjegyezték, hogy tavaly azonban az idei 8 százalék körüli béremelésen felül még plusz fél százalékot is elértek.

Kitartó küzdelem

A menedzsment állítja, ennél többet nem adhattak. Vasárnap tizenötezerre emelték ajánlatukat, s ezzel jócskán túllépték eredeti, tizenegyezer forintos kezdeti javaslatukat. A hosszú évek után most először egységbe tömörült BKV-s szakszervezeti elnökök viszont sokáig kitartottak. Az utolsó fázisban már három csoportban tárgyaltak a felek. Volt, aki béremelésről, mások az elégséges szolgáltatásról, egyesek pedig a sztrájk lebonyolításáról egyezkedtek.

A vállalat tizenkétezer-hatszáz dolgozójából több mint ötezren havonta bruttó 138 ezer forintot kapnak, négyezer BKV-snak 168-170 ezer forint között van a bére, míg a vezető beosztásban dolgozók átlaga 250 ezer forint.

Tizenkétmilliárdos támogatás a BKV-nak
Mintegy 12 milliárd forintos önkormányzati támogatást ad idén a fővárosi önkormányzat a BKV-nak, amely várhatóan hasonló mértékű állami forráshoz is jut. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője és Geberle Erzsébet, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a főpolgármesteri kabinet hétfőn egyetértett azzal, hogy a BKV fejlesztéséhez az önkormányzat idei költségvetési tervezete 11,8 milliárd forintos támogatást tartalmazzon.
A kormánypárti politikusok közölték, hogy Aba Botond, a BKV vezérigazgatója tájékoztatta a városvezetést a cég bértárgyalásait követő jelenlegi helyzetéről; s beszámolt a chipkártyás jegy- és bérletrendszer bevezetéséről. A vezérigazgató a kabinet ülésén elmondta, hogy 40 cég jelentkezett a chipkártyás tenderre, az új rendszert elsőként a kisföldalattin szeretnének bevezetni meg az végén. A politikusok tudatták, hogy a kabinet egyetértett annak a javaslatnak a közgyűlés elé terjesztésével, amely alapján a 4-es metró beruházását bonyolító BKV Projektiroda közel 200 millió forintot kapjon idei feladataira. Forrás: MTI