Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már az útfelújítási szerződés előtt megvolt a dugókommunikátor

2005.08.23. 09:43
Már május 27-én tudhatta a főváros, hogy az útfelújításokra napokkal később szerződő cégeknek kommunikációs és PR-munkákra, kivel kell majd megállapodást kötniük, írta a Népszabadság.

A városháza honlapjáról letölthető táblázatból kiderül, hogy a főváros napokkal azelőtt, hogy az útfelújításokra a szerződéseket megkötötték volna, már leosztotta, hogy a nyerteseknek mely vállalkozásokkal kell szerződést kötniük PR-munkára és kommunikációs feladatokra, írja a Népszabadság.

A táblázat tulajdonságai rögzítik, hogy május 27-én készült az anyag, noha a főváros csak június elején kötött szerződést az útfelújító cégekkel. A Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya pedig körlevélben értesítette a nagy budapesti útfelújításokat végző vállalkozásokat arról, hogy kizárólag mely PR-cégekkel végeztethetik a lakosság és a sajtó tájékoztatását.

Tényállás: összeférhetetlenség

Konyáry Zsófia vezető főtanácsos a levélben úgy fogalmazott, hogy "a szerződéskötéssel kapcsolatban a PR cégek meg fogják Önöket keresni. A szerződéseket az általunk felhasználható tartalék keret terhére, kizárólag részemről szignáltan, és a PR cég által aláírtan szabad megkötni." A levélben azt is kikötik, hogy "általános szabályként kérem alkalmazni, hogy a kivitelező a PR céggel köteles együttműködni, részére minden tájékoztatást megadni. (…) A Sajtónak adott önálló nyilatkozatokat kérem, szíveskedjenek elkerülni."

A cégek között van olyan, amelynek egyik vezetője Szabados Krisztián, aki 1997 és 1998 között az SZDSZ elnöki kabinetjében dolgozott, 1998-tól 1999-ig pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt. Az Info Rádió szerint összeférhetetlenség van az önkormányzat és a szerződő cégek között. Erről bővebben is olvashat.

A főváros közlekedési ügyosztályának egyik munkatársa a lapnak azt nyilatkozta, hogy május közepére megvolt a nyilvános eredményhirdetés, ezek az adatok kerültek a táblázatba. Ahogy megkötötték a szerződést a PR-cégekkel, a táblázatot ezek alapján folyamatosan bővítették. A városháza sajtóosztálya ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a fővárosnak semmi köze az útfelújítók és a PR-cégek közötti szerződésekhez.

A városháza a kommunikációs és PR-feladatok elvégzésére nem írt ki közbeszerzési pályázatot.

Kedd délelőtt közleményt adott ki a Privy Council Kft. "Az útfelújítások kommunikációjában való részvételünket a cég szakmai hírnevére, ügyfeleinek pozitív tapasztalataira, eddigi munkáink minőségére való tekintettel nyertük el a kivitelező cégtől. Visszautasítjuk még a gondolatát is annak, hogy bárki, bármilyen hátsó szándék is vezérli, azt sugallja, hogy cégünk nem törvényesen, vagy etikailag kifogásolhatatlan módon szerzi megbízásait" - írják. "Cégünk minden olyan megbízás esetében, ahol közpénzekről van szó, törekszik a maximális transzparenciára, a nyilvánosság tájékoztatására - ebben az esetben és a jövőben is. Az útfelújítások kommunikációja során elköltött minden egyes forinttal tételesen elszámolunk megbízónk és a közvélemény felé" - áll a cég közleményében.