Mária
17 °C
29 °C

Már az útfelújítási szerződés előtt megvolt a dugókommunikátor

2005.08.23. 09:43
Már május 27-én tudhatta a főváros, hogy az útfelújításokra napokkal később szerződő cégeknek kommunikációs és PR-munkákra, kivel kell majd megállapodást kötniük, írta a Népszabadság.

A városháza honlapjáról letölthető táblázatból kiderül, hogy a főváros napokkal azelőtt, hogy az útfelújításokra a szerződéseket megkötötték volna, már leosztotta, hogy a nyerteseknek mely vállalkozásokkal kell szerződést kötniük PR-munkára és kommunikációs feladatokra, írja a Népszabadság.

A táblázat tulajdonságai rögzítik, hogy május 27-én készült az anyag, noha a főváros csak június elején kötött szerződést az útfelújító cégekkel. A Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya pedig körlevélben értesítette a nagy budapesti útfelújításokat végző vállalkozásokat arról, hogy kizárólag mely PR-cégekkel végeztethetik a lakosság és a sajtó tájékoztatását.

Tényállás: összeférhetetlenség

Konyáry Zsófia vezető főtanácsos a levélben úgy fogalmazott, hogy "a szerződéskötéssel kapcsolatban a PR cégek meg fogják Önöket keresni. A szerződéseket az általunk felhasználható tartalék keret terhére, kizárólag részemről szignáltan, és a PR cég által aláírtan szabad megkötni." A levélben azt is kikötik, hogy "általános szabályként kérem alkalmazni, hogy a kivitelező a PR céggel köteles együttműködni, részére minden tájékoztatást megadni. (…) A Sajtónak adott önálló nyilatkozatokat kérem, szíveskedjenek elkerülni."

A cégek között van olyan, amelynek egyik vezetője Szabados Krisztián, aki 1997 és 1998 között az SZDSZ elnöki kabinetjében dolgozott, 1998-tól 1999-ig pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt. Az Info Rádió szerint összeférhetetlenség van az önkormányzat és a szerződő cégek között. Erről bővebben is olvashat.

A főváros közlekedési ügyosztályának egyik munkatársa a lapnak azt nyilatkozta, hogy május közepére megvolt a nyilvános eredményhirdetés, ezek az adatok kerültek a táblázatba. Ahogy megkötötték a szerződést a PR-cégekkel, a táblázatot ezek alapján folyamatosan bővítették. A városháza sajtóosztálya ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a fővárosnak semmi köze az útfelújítók és a PR-cégek közötti szerződésekhez.

A városháza a kommunikációs és PR-feladatok elvégzésére nem írt ki közbeszerzési pályázatot.

Kedd délelőtt közleményt adott ki a Privy Council Kft. "Az útfelújítások kommunikációjában való részvételünket a cég szakmai hírnevére, ügyfeleinek pozitív tapasztalataira, eddigi munkáink minőségére való tekintettel nyertük el a kivitelező cégtől. Visszautasítjuk még a gondolatát is annak, hogy bárki, bármilyen hátsó szándék is vezérli, azt sugallja, hogy cégünk nem törvényesen, vagy etikailag kifogásolhatatlan módon szerzi megbízásait" - írják. "Cégünk minden olyan megbízás esetében, ahol közpénzekről van szó, törekszik a maximális transzparenciára, a nyilvánosság tájékoztatására - ebben az esetben és a jövőben is. Az útfelújítások kommunikációja során elköltött minden egyes forinttal tételesen elszámolunk megbízónk és a közvélemény felé" - áll a cég közleményében.