Natália
1 °C
7 °C

Módosítani kell a fővárosi koalíciós szerződést

2007.05.09. 16:56
Nem sok konkrétumról volt képes beszámolni öt vezető balliberális politikus azután, hogy a fővárosi koalíciós egyeztető tanács szerda délben összeült, és körülbelül másfél órát tanácskozott. Az MSZP és az SZDSZ kevesebb vitát, hatékonyabb programvégrehajtást ígér. Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és Demszky Gábor főpolgármester is érdekesen fogalmazott viszont a János kórházról, illetve az annak ledózerolását fontolgató Horváth Csaba főpolgármester-helyettesről.

Gyakorlatilag semmilyen érdemi vitakérdésben nem hozott döntést a fővárosi koalíciós egyeztető tanács szerdai ülése. Erre mondták a résztvevők, hogy ez a testület - amely a főpolgármesterből, az SZDSZ és az MSZP budapesti elnökeiből, és a két fővárosi pártfrakció vezetőjéből áll - nem válságkezelésre jött létre, hanem stratégiai ügyeket tárgyal.

Aki a bulldózert hívta

Így csak "stratégiai" szinten tárgyaltak állítólag az egészségügy átalakításáról, ami a legutóbbi közgyűlésen az egyik leghevesebb vitát váltotta ki, és nem is a kormánypártok és az ellenzék között, hanem a koalíción belül.

A János kórház esetleges ledózerolására vonatkozó kérdésre (az ötlet az egyik szocialista főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba nevéhez fűződik), így válaszolt Steiner: "Nyilvánvalóan szegény már megbánta ezt a mondatot." Ugyanakkor Steiner nem zárta ki, hogy a szocialista frakció esetleg támogatná azt a holding-elképzelést, amit a budapesti kórházak egységes irányítására vetett fel Horváth Csaba.

Demszky elégedett a helyetteseivel

Demszky Gábor arról beszélt, hogy alapvetően elégedett a szocialista helyetteseivel, így Horváth Csabával is, akik nagyon sokat dolgoznak, nagyon sok előterjesztést visznek a közgyűlés elé. Ugyanakkor a főpolgármester is elismerte: "Horváth rosszul fogalmazott, részben."

A koalíciós egyeztető tanács nem foglalkozott személyi kérdésekkel, így Havas Szófiával sem - ezt az Index kérdésére mondták el a résztvevők. Emlékezetes, hogy a botrányba fulladt legutóbbi közgyűlésen az SZDSZ nem támogatta Havas kinevezését a Regionális Egészségügyi Tanácsba. Emiatt több napirendi pontot le kellett venni, és az MSZP-frakció az egész koalíció átgondolásáról kezdett beszélni.

Mi lesz a megbízott főépítésszel?

Lapunk azt is megpróbálta megtudni, hogy mi lesz a megbízott főépítésszel, akit nem véglegesítettek az elmúlt napokban. Kiderült, hogy Beleznay Éva ugyanolyan jogkörökkel rendelkezik majd, mintha ténylegesen kinevezett főépítész lenne.

A koalíciós egyeztető tanács nem tárgyalt a nyilatkozatok szerint a Főpolgármesteri Hivatal régóta tervezett és beígért átszervezéséről sem.

Steiner a tanácskozás után elmondta, hogy a fővárosi koalíciós szerződésen módosítani kell, de főleg a jelenlegi dokumentum betartását hangsúlyozta. Burány Sándor főváros MSZP-elnök is azt hangsúlyozta, hogy legfeljebb kisebb korrekcióra van szükség az egyezségben, és erre a két párt frakcióvezetői tesznek majd javaslatot, ha így látják szükségesnek.

Alapvetően eredményesek

Demszky Gábor szerint alapvetően eredményes az eddigi koalíciós együttműködés a fővárosban, de azért a főpolgármester jelezte: a politika egy tanulási folyamat, "még a tizenhetedik évben is".

Ezt nyilvánvalóan magára érthette, hiszen egyetlen mostani tárgyalópartnere (Steiner, Burány, John Emese és Lakos Imre) sem vett részt a Főpolgármesteri Hivatal irányításában 1990 körül. Az SZDSZ-frakcióvezető John például ekkoriban kezdett egyetemre járni. Lakos Imre budapesti SZDSZ-elnök pedig akkortájt ugyanúgy a XI. kerületben volt alpolgármester, mint most. A rendszerváltáskor pedig az MSZP teljesen kiszorult a város vezetéséből.

Városfejlesztés a fontos

A koalíció a jövőben jobb egyeztetési mechanizmussal arra törekszik, hogy megvalósítsa a 40 pontos városfejlesztési programot - mondta Demszky, utalva többek között a négyes metróra, a körgyűrűre és a belváros fejlesztésére.

Demszky szerint személyes felelősei lesznek mindkét frakcióban a programpontoknak, és az SZDSZ már régebben kijelölte a felelősöket. A főpolgármester közölte: a koalíció egysége, békéje érdekében ezután csak olyan előterjesztés kerül a közgyűlés napirendjére, amelyben mindkét frakció egyetért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?