Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Módosítani kell a fővárosi koalíciós szerződést

2007.05.09. 16:56
Nem sok konkrétumról volt képes beszámolni öt vezető balliberális politikus azután, hogy a fővárosi koalíciós egyeztető tanács szerda délben összeült, és körülbelül másfél órát tanácskozott. Az MSZP és az SZDSZ kevesebb vitát, hatékonyabb programvégrehajtást ígér. Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és Demszky Gábor főpolgármester is érdekesen fogalmazott viszont a János kórházról, illetve az annak ledózerolását fontolgató Horváth Csaba főpolgármester-helyettesről.

Gyakorlatilag semmilyen érdemi vitakérdésben nem hozott döntést a fővárosi koalíciós egyeztető tanács szerdai ülése. Erre mondták a résztvevők, hogy ez a testület - amely a főpolgármesterből, az SZDSZ és az MSZP budapesti elnökeiből, és a két fővárosi pártfrakció vezetőjéből áll - nem válságkezelésre jött létre, hanem stratégiai ügyeket tárgyal.

Aki a bulldózert hívta

Így csak "stratégiai" szinten tárgyaltak állítólag az egészségügy átalakításáról, ami a legutóbbi közgyűlésen az egyik leghevesebb vitát váltotta ki, és nem is a kormánypártok és az ellenzék között, hanem a koalíción belül.

A János kórház esetleges ledózerolására vonatkozó kérdésre (az ötlet az egyik szocialista főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba nevéhez fűződik), így válaszolt Steiner: "Nyilvánvalóan szegény már megbánta ezt a mondatot." Ugyanakkor Steiner nem zárta ki, hogy a szocialista frakció esetleg támogatná azt a holding-elképzelést, amit a budapesti kórházak egységes irányítására vetett fel Horváth Csaba.

Demszky elégedett a helyetteseivel

Demszky Gábor arról beszélt, hogy alapvetően elégedett a szocialista helyetteseivel, így Horváth Csabával is, akik nagyon sokat dolgoznak, nagyon sok előterjesztést visznek a közgyűlés elé. Ugyanakkor a főpolgármester is elismerte: "Horváth rosszul fogalmazott, részben."

A koalíciós egyeztető tanács nem foglalkozott személyi kérdésekkel, így Havas Szófiával sem - ezt az Index kérdésére mondták el a résztvevők. Emlékezetes, hogy a botrányba fulladt legutóbbi közgyűlésen az SZDSZ nem támogatta Havas kinevezését a Regionális Egészségügyi Tanácsba. Emiatt több napirendi pontot le kellett venni, és az MSZP-frakció az egész koalíció átgondolásáról kezdett beszélni.

Mi lesz a megbízott főépítésszel?

Lapunk azt is megpróbálta megtudni, hogy mi lesz a megbízott főépítésszel, akit nem véglegesítettek az elmúlt napokban. Kiderült, hogy Beleznay Éva ugyanolyan jogkörökkel rendelkezik majd, mintha ténylegesen kinevezett főépítész lenne.

A koalíciós egyeztető tanács nem tárgyalt a nyilatkozatok szerint a Főpolgármesteri Hivatal régóta tervezett és beígért átszervezéséről sem.

Steiner a tanácskozás után elmondta, hogy a fővárosi koalíciós szerződésen módosítani kell, de főleg a jelenlegi dokumentum betartását hangsúlyozta. Burány Sándor főváros MSZP-elnök is azt hangsúlyozta, hogy legfeljebb kisebb korrekcióra van szükség az egyezségben, és erre a két párt frakcióvezetői tesznek majd javaslatot, ha így látják szükségesnek.

Alapvetően eredményesek

Demszky Gábor szerint alapvetően eredményes az eddigi koalíciós együttműködés a fővárosban, de azért a főpolgármester jelezte: a politika egy tanulási folyamat, "még a tizenhetedik évben is".

Ezt nyilvánvalóan magára érthette, hiszen egyetlen mostani tárgyalópartnere (Steiner, Burány, John Emese és Lakos Imre) sem vett részt a Főpolgármesteri Hivatal irányításában 1990 körül. Az SZDSZ-frakcióvezető John például ekkoriban kezdett egyetemre járni. Lakos Imre budapesti SZDSZ-elnök pedig akkortájt ugyanúgy a XI. kerületben volt alpolgármester, mint most. A rendszerváltáskor pedig az MSZP teljesen kiszorult a város vezetéséből.

Városfejlesztés a fontos

A koalíció a jövőben jobb egyeztetési mechanizmussal arra törekszik, hogy megvalósítsa a 40 pontos városfejlesztési programot - mondta Demszky, utalva többek között a négyes metróra, a körgyűrűre és a belváros fejlesztésére.

Demszky szerint személyes felelősei lesznek mindkét frakcióban a programpontoknak, és az SZDSZ már régebben kijelölte a felelősöket. A főpolgármester közölte: a koalíció egysége, békéje érdekében ezután csak olyan előterjesztés kerül a közgyűlés napirendjére, amelyben mindkét frakció egyetért.