Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Szerémi úton mehet tovább az 1-es villamos

2008.10.14. 14:10
Első ütemben átmenne a hídon a villamos a Budafoki útig, második ütemben a Fehérvári útig lenne meghosszabbítva. A Hamzsabégi úti és a Szerémi-Hengermalom úti változat közül a szakértők az utóbbit javasolják. Az átadás idejére még nincs konkrét határidő.

A főpolgármesteri kabinet keddi ülésén tárgyalt az 1-es villamos meghosszabításának II. üteméről, tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató. 

A fővárosi közgyűlés júniusi ülésén döntött arról, hogy az I. ütemben az 1-es villamos meglévő pályáját felújítják és a Soroksári úti végállomás és a Budafoki út között meghosszabbítják, valamint új járműveket is beszereznek. (Az 1-es és a 3-as villamos hálózatfejlesztése nagyprojekt együttes költségvetése 44 milliárd forint.)

A közgyűlés júniusban arról is döntött, hogy készüljön vizsgálat az 1-es villamos Budafoki úttól a Fehérvári útig történő meghosszabításának alternatíváira.

A kabinet elé került javaslat részletesen ismerteti a Szerémi út-Hengermalom úti, illetve a Hamzsabégi úti nyomvonalak műszaki tartalmát, összehasonlítja az egyes változatok előnyeit, és a kivitelezés becsült költségeit.

Az utasforgalmi előterjesztések alapján a Szerémi úti nyomvonalvezetést javasolják a Főpolgármesteri Hivatal szakértői. A javaslatot a XI. kerületi önkormányzat és a VEKE is támogatja. A tervezői költségbecslés szerint a Szerémi úti kivitelezés nettó összege mintegy 3,5 milliárd forint, amelyre pályázatot kíván benyújtani a Főváros a KÖZOP pályázatára.

Az előkészítéshez 210 millió forint költségvetési forrás biztosítása szükséges, amelyről a Közgyűlésnek kell döntenie. A kivitelezés olcsóbbá tétele érdekében a Főváros arra törekszik, hogy a két építési ütemet folyamatosan valósítsák meg, azaz a villamospálya építése ne álljon meg a Budafoki útnál.