Béla
4 °C
15 °C

A Szerémi úton mehet tovább az 1-es villamos

2008.10.14. 14:10
Első ütemben átmenne a hídon a villamos a Budafoki útig, második ütemben a Fehérvári útig lenne meghosszabbítva. A Hamzsabégi úti és a Szerémi-Hengermalom úti változat közül a szakértők az utóbbit javasolják. Az átadás idejére még nincs konkrét határidő.

A főpolgármesteri kabinet keddi ülésén tárgyalt az 1-es villamos meghosszabításának II. üteméről, tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató. 

A fővárosi közgyűlés júniusi ülésén döntött arról, hogy az I. ütemben az 1-es villamos meglévő pályáját felújítják és a Soroksári úti végállomás és a Budafoki út között meghosszabbítják, valamint új járműveket is beszereznek. (Az 1-es és a 3-as villamos hálózatfejlesztése nagyprojekt együttes költségvetése 44 milliárd forint.)

A közgyűlés júniusban arról is döntött, hogy készüljön vizsgálat az 1-es villamos Budafoki úttól a Fehérvári útig történő meghosszabításának alternatíváira.

A kabinet elé került javaslat részletesen ismerteti a Szerémi út-Hengermalom úti, illetve a Hamzsabégi úti nyomvonalak műszaki tartalmát, összehasonlítja az egyes változatok előnyeit, és a kivitelezés becsült költségeit.

Az utasforgalmi előterjesztések alapján a Szerémi úti nyomvonalvezetést javasolják a Főpolgármesteri Hivatal szakértői. A javaslatot a XI. kerületi önkormányzat és a VEKE is támogatja. A tervezői költségbecslés szerint a Szerémi úti kivitelezés nettó összege mintegy 3,5 milliárd forint, amelyre pályázatot kíván benyújtani a Főváros a KÖZOP pályázatára.

Az előkészítéshez 210 millió forint költségvetési forrás biztosítása szükséges, amelyről a Közgyűlésnek kell döntenie. A kivitelezés olcsóbbá tétele érdekében a Főváros arra törekszik, hogy a két építési ütemet folyamatosan valósítsák meg, azaz a villamospálya építése ne álljon meg a Budafoki útnál.