Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Újabb furcsa szerződéseket kötött a BKV

2008.12.02. 08:25
Az Index birtokába került Jávor Péter, a 4-es metró napokban lemondott ellenőrző mérnökének a jelentése, amelyben kitér arra, hogy a korábban botrányt kirobbantó tanácsadói szerződések után az elmúlt hónapokban újabb furcsa tanácsadói szerződéseket kötött a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság.

"Konzultáció a főpolgármesteri hivatal illetékes képviselőivel" - a többi között ez volt a feladata az UNIV-PLUS Tudományos és Üzleti Tanácsadó Bt.-nek, amelynek tagja összesen másfél millió forintot kapott 2008 szeptemberben azért, hogy előkészíti a 4-es metró projekt brüsszeli bemutatóját, kiutazik Strasbourgba, és megbeszélést folytat az EU közlekedési biztosával.

Egyes vélemények szerint ezeket a feladatokat a DBR Metró Projektigazgatóságon belül simán meg lehetett volna oldani, a konzultáció pedig amúgy is mindennapos a főpolgármesteri hivatal és a projektigazgatóság között.

A Metróber Kft. a jelentés szerint 2008 augusztusban 480 ezer forintot vett fel a DBR projektigazgatóság operatív projektmenedzsment csapata működési és szervezeti szabályzata koncepciójának kidolgozására. Az ellenőrző mérnök a jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a DBR korábban már nettó 29 millió 700 ezer forintot fizetett ki az AAM tanácsadó cégnek hasonló munkára (működési kézikönyv és projektalapító dokumentum), és további nettó 18 millió 424 ezer forintot pedig a projektigazgatóság szervezetének átvilágítására, auditálására, korszerűsítésére.

Mint arról az Index korábban beszámolt, az MSZP-s holdudvarhoz tartozó Metróber Kft. megbízatását 2007-ben az AAM tanácsolta a BKV-nak. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. egyik munkatársának tulajdonított listában az a kitétel szerepel, hogy a "DBR 50 M Ft megbízást ad a Metróbernek, kitalálni a feladatokat!"

A Metro Consult Kft.-nek 2008 szeptemberében 9 millió 708 ezer forintot fizetett ki a DBR a projektköltség aktualizálására, a 2002-es árhoz viszonyított többletköltségek és az uniós Kohéziós Alap éves ütemezésének a vizsgálatára, a kapcsolódó beruházások elemzésére és az éves elszámolások aktualizálására.

A Profil Pénzügyi Szolgáltatások Kft. 2008 szeptemberben 816 ezer forintot a Kohéziós Alap támogatási szerződéstervezet áttanulmányozására, módosítási javaslatok elkészítésére, pénzügyi üzletviteli tanácsadás címen, 12 és fél munkaórára.

DBR: a legjobb szakértők kellenek, speciális ismeretekkel, de csökken a számuk

A DBR az Index megkeresésére a következő választ küldte: Egy akkora cég, mint a BKV, vagy a teljes metróberuházást irányító DBR Metró Projekt Igazgatóság egy-egy döntésén gyakran sok milliárd forint múlik. Időnként - a nemzetközi gyakorlattal összhangban - szükség van arra, hogy bizonyos feladatokra a legjobb szakértőket kérje fel tanácsadóként, akik abszolút piaci áron dolgoznak.

A DBR szerint sokszor a finanszírozók, engedélyező hatóságok követelik meg független szakértők alkalmazását. Az említett szerződéseket a korábbi vezetés kötötte, a jelenlegi pedig felülvizsgálta, hogy mik azok a feladatok, amelyek elengedhetetlenek a projekt, illetve a támogatás megszerzése szempontjából, illetve melyek azok, amelyek nem igényelnek külső erőforrásokat, tapasztalatot és a DBR kibővült szakemberállománya saját hatáskörben is el tudja végezni.

A fentebb említett dokumentumok a DBR vezetésének munkája révén elkészültek és vezérigazgatói jóváhagyásra várnak. Minden valószínűség szerint a jövőben sokkal kisebb és csak abszolút indokolt esetben lesz szükség tanácsadók bevonására ilyen ügyek megoldása céljából.

A válasz szerint a brüsszeli döntésnél is szükség van olyan szakértőre, aki ismeri az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát, azt hogy hogyan gondolkodnak az uniós döntéshozók a támogatás megítélésekor. Az általa adott tanácsokon, plusz információkon több százmilliárd forint is múlhat.

A DBR tájékoztatása szerint az UNIV-PLUS Bt. figyelemmel kíséri a döntési folyamatot, és javaslatot tesz a kérelem esetleges kiegészítésére. Speciális ismereteire szükség van, a feladatok ellátása pedig nem a DBR és a főváros között történik. A MetroConsult Kft. a Kohéziós Alap támogatási kérelem műszaki-gazdasági megalapozását, aktualizálását végzi, munkájára tehát továbbra is szükség van.

A projektigazgatóság szerint a Profil Kft. pénzügyi-jogi tanácsadóként működik közre a támogatási kérelem véglegesítésében. A Metróber Kft. szerződéses tevékenységi körébe tartozott többek között a költségcsökkentési lehetőségek feltárása, a szerződéses határidők koordinációja, a kivitelezők közötti egyeztetések kezelése, részvétel a monitoring, kontrolling folyamatokban. A céggel kötött szerződést (csakúgy, mint az AAM esetében) időközben - a saját szakemberállomány növekedésével párhuzamosan - felmondta a DBR, az összes addigi kifizetés 400 000,- Ft + áfa volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek