Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A héten döntenek a Szabadság híd 300 milliójáról

2008.10.27. 11:26
A Margit híd lezárásával egy időben, májusban fejeződik be a Szabadság híd teljes felújítása, de a villamosközlekedés már idén december 20-án megindulhat. Ezt követően kezdődik a köz- és díszvilágítás kiépítése, illetve a korrózióvédelmi munkák és az aszfaltozás egy része. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt az ehhez szükséges 300 millió forint többletről - közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A Szabadság híd felújításának eredetileg 4,9 milliárd forintos költségvetéséről még 2006 nyarán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülése elé került tájékoztató szerint a rekonstrukcióba azóta bekerült köz- és díszvilágítás költségei, valamint az időközben felmerült pótmunkák a keret növelését teszik szükségessé.

Ezért a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyal a 300 millió forintos többlet-támogatásról. A tervek szerint a villamosközlekedés idén december 20-án megindulhat, de teljes rekonstrukció jövő május végén zárul, ezt követően vehetik birtokba az autósok a hidat.

2,5 milliárdot kapunk az uniótól

A Fővárosi Közgyűlés egyébként tavaly májusban határozott arról, hogy a Szabadság híd felújításához uniós támogatást kíván igénybe venni. Idén nyáron írták alá a megállapodást, amelynek értelmében a főváros 2,5 milliárd forintos támogatásra jogosult. Az EU azonban a díszkivilágítás és a többletköltségek egy részét nem fogadta be.

A Margit híd felújításához is 50 százalékos uniós támogatásra számít a főváros, eszerint a 12 milliárdos költségből 6 milliárdot állna az EU. A jóváhagyott engedélyokiratban egyébként 13 milliárd forint szerepel, mert a folyamatos villamosforgalmat lehetővé tevő ideiglenes vágányok kiépítésének, illetve a díszvilágítás megvalósításának költségeit nem támogatja az unió.

Februárban köthetnek szerződést a beruházóval

A költségeken belül a legnagyobb tétel az acélszerkezetek 3 milliárd forintba kerülő felújítása, az 1,8 milliárdos felületvédelem és a visszafizetendő általános forgalmi adó 2 milliárdos összege - derül ki a főpolgármesteri kabinet elé került tájékoztatóból.

A részletes terveket július 29-én nyújtotta be a főváros, a bíráló bizottság döntését követően decemberben kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére. A vállalkozói szerződés megkötése jövő februárban várható, a munkálatok az ideiglenes vágány építésével április végén kezdődhetnek, a rekonstrukció pedig májusban indulhat.

A forgalomba helyezés tervezett időpontja 2010. augusztus 31., a felújítás teljes befejezése 2010 vége. A rekonstrukció alatt folyamatos lesz a villamos- és buszközlekedés, és a gyalogosok is használhatják majd a hidat, a közúti forgalom azonban szünetel.