Paszkál
10 °C
15 °C

A héten döntenek a Szabadság híd 300 milliójáról

2008.10.27. 11:26
A Margit híd lezárásával egy időben, májusban fejeződik be a Szabadság híd teljes felújítása, de a villamosközlekedés már idén december 20-án megindulhat. Ezt követően kezdődik a köz- és díszvilágítás kiépítése, illetve a korrózióvédelmi munkák és az aszfaltozás egy része. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt az ehhez szükséges 300 millió forint többletről - közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A Szabadság híd felújításának eredetileg 4,9 milliárd forintos költségvetéséről még 2006 nyarán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülése elé került tájékoztató szerint a rekonstrukcióba azóta bekerült köz- és díszvilágítás költségei, valamint az időközben felmerült pótmunkák a keret növelését teszik szükségessé.

Ezért a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyal a 300 millió forintos többlet-támogatásról. A tervek szerint a villamosközlekedés idén december 20-án megindulhat, de teljes rekonstrukció jövő május végén zárul, ezt követően vehetik birtokba az autósok a hidat.

2,5 milliárdot kapunk az uniótól

A Fővárosi Közgyűlés egyébként tavaly májusban határozott arról, hogy a Szabadság híd felújításához uniós támogatást kíván igénybe venni. Idén nyáron írták alá a megállapodást, amelynek értelmében a főváros 2,5 milliárd forintos támogatásra jogosult. Az EU azonban a díszkivilágítás és a többletköltségek egy részét nem fogadta be.

A Margit híd felújításához is 50 százalékos uniós támogatásra számít a főváros, eszerint a 12 milliárdos költségből 6 milliárdot állna az EU. A jóváhagyott engedélyokiratban egyébként 13 milliárd forint szerepel, mert a folyamatos villamosforgalmat lehetővé tevő ideiglenes vágányok kiépítésének, illetve a díszvilágítás megvalósításának költségeit nem támogatja az unió.

Februárban köthetnek szerződést a beruházóval

A költségeken belül a legnagyobb tétel az acélszerkezetek 3 milliárd forintba kerülő felújítása, az 1,8 milliárdos felületvédelem és a visszafizetendő általános forgalmi adó 2 milliárdos összege - derül ki a főpolgármesteri kabinet elé került tájékoztatóból.

A részletes terveket július 29-én nyújtotta be a főváros, a bíráló bizottság döntését követően decemberben kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére. A vállalkozói szerződés megkötése jövő februárban várható, a munkálatok az ideiglenes vágány építésével április végén kezdődhetnek, a rekonstrukció pedig májusban indulhat.

A forgalomba helyezés tervezett időpontja 2010. augusztus 31., a felújítás teljes befejezése 2010 vége. A rekonstrukció alatt folyamatos lesz a villamos- és buszközlekedés, és a gyalogosok is használhatják majd a hidat, a közúti forgalom azonban szünetel.