Judit
2 °C
7 °C

A metrófúrósziget az uniós pénzt is megfúrhatja

2008.03.07. 07:05
A budapesti 4-es metró építésére várt uniós támogatásra is kihatással lehet, ha a fõváros kitart amellett, hogy a Hídépítõvel fejezteti be a Fõvám téri állomás építését - írja a Népszabadság.

A Hídépítõ ugyanis nem az eredeti tervekben szereplõ bányászati módszerekkel, hanem egy a Dunán felállított mesterséges szigetrõl építené meg az állomást. A lap szerint az általános uniós gyakorlat ilyen nagy beruházásoknál egyetlen változtatást fogad el, de a lap forrásai szerint a kért változtatás sem pénzügyileg, sem mûszakilag nem kellõen megalapozott.

A törvények szerint az alvállalkozó változtathat a kivitelezés módszerein, de a határidõt nem módosíthatja, és többletpénzt sem igényelhet. Ha a Fõváros elfogadná a kért technológiai módosítást, az körülbelül 10 milliárd forinttal drágítaná az építkezést. A lap névtelenséget kérõ forrása szerint emiatt ráadásul vérszemet kaphat a többi kivitelezõ, és ez tovább növelné a metró tervezett 511 milliárdos költségeit.

A mesterséges sziget megépítése maga 3-3,5 milliárd forintba kerülne. A többletköltségeket a BKV-nak és a Városházának kellene állnia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?