Valér
4 °C
8 °C

Agitátorokat faragtak a fővárosi szobrokból kedd éjjel

2005.04.13. 08:46
Újra szóltak hozzánk az egykor volt történelmi alakok. Egy tucat pesti és budai köztéri szobor kezébe adtak táblákat fiatal aktivisták kedd éjjel, a rendőrök reggelre leszedték vagy leszedették a akcióüzeneteket. A szobordíszítők tevékenysége nem minősül rongálásnak, de szabálysértésnek igen. Tettükkel egy közelgő programra hívták fel a figyelmet.

Aktivista fiatalok csapata gyűlt össze kedden éjfélkor, hogy a város különböző pontjain táblákra írt üzenetekkel ruházzák fel a köztéri szobrokat, tudta meg az Index. A Gerilla Propaganda Kollektíva autóval járta végig a helyszíneket, az ökogerillák létrával másztak fel a szobrok talapzatára. A kedd éjjeli gerilla propaganda célja, hogy felhívja a figyelmet a péntek délután kezdődő, kétnapos Ökofesztre, amelynek a jelmondata: "Lehet más a politika".

Miért nem a parlament előtt?


Tekintse meg az üzenő szobrokat!
A kedd éjjel feldíszített szobrokon is többnyire ez a jelmondat volt olvasható. Bár nem számít rongálásnak, hogy a táblákat helyeznek el köztéri szobrokon, a tabáni Virág Benedek-szobornál "volt egy kis probléma", ahogy az egyik aktivista fogalmaz. Az I. kerület járőrei elmondása szerint kérdezgetni kezdték őket, hogy mit csinálnak, de amikor látták, hogy nem önkényuralmi jelképekkel vagy gyűlöletkeltő üzenetekkel látják el a szobrot, csupán annyit kérdeztek: "Miért nem a Parlament előtt csinálják, miért a mi kerületünkben?"

Az I. kerületi rendőrök ettől függetlenül leszedették a táblákat, és ez történt a közeli Dózsa György-szobornál is.

A fiatalok a helyszínen közölték a rendőrséggel, hogy semmilyen pártnak nem tagjai, a táblával a mai politikai nézetek ellen kívánnak tiltakozni, mondta a kerületi kapitányság vezetője, Kesztyűs Rudolf ezredes az MTI-nek. A táblák elhelyezése nem rongálás, de egy kormányrendelet szerint szabálysértési cselekmény, mivel a táblákat nem hirdetésre kijelölt helyen rakták ki, tette hozzá. A rendelet szerint a szabálysértés ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A HavariaPress értesülései szerint a szabálysértési eljárást már meg is indították, az I. kerületi kapitányság ügyeletese azonban nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni az információt: mint mondta, "fogalma sincs", hogy ez igaz-e, és egyébként sem adhat tájékoztatást "külső személynek".

A kockázat mindig benne van


Tekintse meg képeinket!
"A kockázat mindig benne van egy ilyen akcióban, ezzel számolni kell" - mondta az Indexnek az egyik aktivista, aki részt vett a kedd éjjeli akcióban. Mint mondta, a Virág Benedek-szobron kívül tábla került Petőfi, Ady Endre és Mikszáth Kálmán szobrára is, valamint Szondi szobrára a Kodály köröndön és Kálvinéra a Kálvin téren. Táblát tettek Liszt Ferenc és Kammermayer Károly szobrára is a Városháza közelében.

Március elején hírt adtunk egy hasonló akcióról, akkor az Európai Nők a Szabadságért nevű civil szervezet aktivistái az afgán nők jellegzetes viseletébe, burkába öltöztettek néhány női szoboralakot. A nőnap alkalmából számos vidéki és európai városban is a mindent eltakaró viseletbe burkolták a szobrokat. A feldíszített szobrokat a rendőrség levetkőztette, bár akárcsak most, akkor sem számított rongálásnak az akció.

Ökofeszt

Az Ökofeszt nevet viselő ingyenes rendezvénysorozat péntek délután négy órakor kezdődik az Erzsébet téri Gödör klubban, "Lehet más a politika" címmel. Péntek délután és szombaton napközben beszélgetések, filmvetítések, esténként koncertek várják a szociálisan érzékeny érdeklődőket.

A politiológusok, esztéták, aktivisták, jogászok, újságírók részvételével zajló beszélgetéseken szóba kerül a közéleti kultúra züllése, a polgárbarát rendőrök és biztonsági őrök víziója, a feminizmus, a nyilvánosság és információszabadság kérdései, az élelmiszer-biztonság, a vidék és a nagyváros problémái, valamint a környezetvédelem. A részleteket lásd itt.

Gerilla propaganda
A gerrilla propaganda eszköz mindenki számára, hogy a közteret a maga igényei szerint alakítsa át; a reklámhoz hasonló közvetlenséggel éri el a fogyasztót. Alkalmas üzenetközvetítő, szokatlan eszközökkel éri el, hogy a befogadó (a köztér átlagos használója) elgondolkodjon gerilla által közölteken. Egyik alfaja a köztéri reklámok apró átalakítása, ami elsőre talán nem is tűnik fel, később azonban annál inkább hathat a közönségre. Az üzenet sosem öncélú, nem a gerilla önmegvalósítását szolgálja, hanem valamiféle magasabb gondolatot, ideológiát jelenít meg, a politikailag aktív, felelős befogadóra apellálva.