Judit
3 °C
7 °C

Az ország nem adna pluszpénzt a BKV-nak

2008.04.16. 07:11
A kormánynak nem szabad többlettámogatást adnia a BKV-nak, állítja a Szonda Ipsos által megkérdezettek többsége. A Népszabadság megbízásából a cég ezer embernél érdeklõdött, mi a véleménye a közlekedési vállalat helyzetérõl: valamivel több mint kétharmaduk állította, hogy a fõvárosnak kell megoldást találni

A Szonda Ipsos hétfõn kérte ki budapestiek és vidékiek véleményét telefonon a pénteken esedékes BKV-sztrájkról. A különtámogatást az országos minta 69 százaléka utasította el, ezen az állásponton van a kormánypártiak 83 százaléka, de az ellenzékiek és a bizonytalanok kétharmada is.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a kialakult helyzetben a fõvárosnak, mint a BKV tulajdonosának kell gazdaságos mûködésre kényszerítenie a közlekedési vállalatot. A kormánypárti szavazók több mint négyötöde (82 százalék) tartja ezt - az arány az ellenzékiek és a bizonytalanok esetében ugyanerrõl 67, illetve 69 százalék.

A felmérésbõl kiderül, hogy a múlt hét hétfõi BKV-sztrájk a megkérdezettek 12 százalékát érintette. A túlnyomó többség (82 százalék) hallott arról, hogy a vállalat dolgozói péntekre is sztrájkot hirdettek. Ahogy a múlt hétfõi sztrájk, úgy a most péntekre meghirdetett is a megkérdezettek kevesebb, mint ötödének okoz valamilyen akadályt a napi teendõiben.

A megkérdezettek harmada szerint a BKV a rossz gazdálkodása miatt került csõdközeli helyzetbe, míg a második leggyakrabban említett ok a BKV vezetõinek túl magas fizetése (17 százalék). Ebben a kérdésben nem található érdemi eltérés a különbözõ szavazói csoportok véleménye között.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben a BKV vezetõinek a céget úgy kell átalakítani, hogy a vállalat ne termeljen veszteséget, akár azon az áron is, hogy ez járatritkítást okoz, míg mindössze 18 százalékuk gondolja azt, hogy a vezetõségnek támogatni kell a sztrájkolók követeléseit. Az elõbbi megoldást a kormánypártiak közel kétharmada támogatja, de az ellenzékiek és a bizonytalanok fele is ezen a véleményen van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?