Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az ország nem adna pluszpénzt a BKV-nak

2008.04.16. 07:11
A kormánynak nem szabad többlettámogatást adnia a BKV-nak, állítja a Szonda Ipsos által megkérdezettek többsége. A Népszabadság megbízásából a cég ezer embernél érdeklõdött, mi a véleménye a közlekedési vállalat helyzetérõl: valamivel több mint kétharmaduk állította, hogy a fõvárosnak kell megoldást találni

A Szonda Ipsos hétfõn kérte ki budapestiek és vidékiek véleményét telefonon a pénteken esedékes BKV-sztrájkról. A különtámogatást az országos minta 69 százaléka utasította el, ezen az állásponton van a kormánypártiak 83 százaléka, de az ellenzékiek és a bizonytalanok kétharmada is.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a kialakult helyzetben a fõvárosnak, mint a BKV tulajdonosának kell gazdaságos mûködésre kényszerítenie a közlekedési vállalatot. A kormánypárti szavazók több mint négyötöde (82 százalék) tartja ezt - az arány az ellenzékiek és a bizonytalanok esetében ugyanerrõl 67, illetve 69 százalék.

A felmérésbõl kiderül, hogy a múlt hét hétfõi BKV-sztrájk a megkérdezettek 12 százalékát érintette. A túlnyomó többség (82 százalék) hallott arról, hogy a vállalat dolgozói péntekre is sztrájkot hirdettek. Ahogy a múlt hétfõi sztrájk, úgy a most péntekre meghirdetett is a megkérdezettek kevesebb, mint ötödének okoz valamilyen akadályt a napi teendõiben.

A megkérdezettek harmada szerint a BKV a rossz gazdálkodása miatt került csõdközeli helyzetbe, míg a második leggyakrabban említett ok a BKV vezetõinek túl magas fizetése (17 százalék). Ebben a kérdésben nem található érdemi eltérés a különbözõ szavazói csoportok véleménye között.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzetben a BKV vezetõinek a céget úgy kell átalakítani, hogy a vállalat ne termeljen veszteséget, akár azon az áron is, hogy ez járatritkítást okoz, míg mindössze 18 százalékuk gondolja azt, hogy a vezetõségnek támogatni kell a sztrájkolók követeléseit. Az elõbbi megoldást a kormánypártiak közel kétharmada támogatja, de az ellenzékiek és a bizonytalanok fele is ezen a véleményen van.