Valér
2 °C
8 °C

Megszűnik a szombati fizetős parkolás

2005.01.13. 16:54
Megszűnik februárban Budapesten a szombati fizetőparkolás. A főváros és a kerületek közötti forrásmegosztási törvény módosítására rövidesen közös munkacsoport jön létre, amelynek a rendezési javaslatát úgy terjesztik a parlament elé, hogy jövőre már hatályba léphessenek a változtatások.
A Demszky Gábor által összehívott idei első polgármesteri értekezleten a szombati fizetőparkolás megszüntetését támogatták a jelenlévők, akiknek a fele polgármester volt.

Demszky Gábor a találkozót követően újságíróknak elmondta: a polgármesterekkel egyetértettek abban, hogy mielőbb, még tavasszal meg kell teremteni az egységes parkolási rendszer alapjait. Ennek kulcseleme, hogy a fizetőparkolás alapvetően forgalomszervezési kérdés és nem bevétel-növelési lehetőség.

Másfél éve elkészült A parkolási rendszer évek óta viták tárgya a fővárosban. Szerdán például arról írtunk, hogy a Centrum Parkoló Rendszer Kft. hárommillárdos éves bevételéből a hivatalos verzió szerint is csak töredékösszeget fizetett a kerületeknek, az Index információi szerint viszont a parkolási cég néhány kerületben valójában nem nettó befizető, hanem pénzt kér az önkormányzat kasszájából.
Bővebben>>>

A főpolgármester közölte, hogy Vajda Pál (MSZP) gondozásában már másfél éve elkészült a parkolási rendszer koncepciója. A Főmterv Rt. által kidolgozott javaslatot azonban "sajnos a koalíciós partner, a szocialista párt nem engedte a közgyűlés elé terjeszteni". Demszky Gábor leszögezte: amíg ő a főpolgármester, addig szó sem lehet arról a szakértői javaslatról, hogy Budapest egész területén fizetőparkolási rendszer legyen.

Jó, hogy van

Az ülésen elvetették a kerületek a forrásmegosztási módosításra készített fővárosi koncepciót, amelynek egyik pontjaként a jövőben a főváros helyett a belügyminiszter véglegesítette volna évente az elosztást.

A forrásmegosztási törvény módosításáról Demszky Gábor elmondta: az jó dolog, hogy már van egy ilyen törvény, ez azonban éppúgy hibás, mint az elosztáshoz szükség alapadatok. Hozzátette: céljuk a rugalmas szabályozás, amely a hibák javítására év közben lehetőséget biztosít. Megjegyezte, hogy jónak tartja azt a tavaly novemberi döntését, amellyel a forrásmegosztással kapcsolatos egyeztetést Tiba Zsolt főjegyzőre bízta, mivel így politikamentessé tehették az egyeztetést.

Derce Tamás, Újpest polgármestere elmondta: "aljas, inkorrekt és becstelen" módosításokat tartalmazott a főváros javaslata. Egyebek közt azt, hogy a kerületekkel már nem is egyeztetnének a jövőben, hanem a belügyminiszter rendeletben döntene az elosztásról. A posztját 15 éve betöltő független városvezető közölte: a főváros által javasolt módosításokkal "tipikusan visszatérne a tanácsrendszer".