Ödön
2 °C
11 °C

Letett Rogán a Szent István tér hasznosításáról

2007.05.17. 15:26
Egy hét alatt háromszor változott Rogán Antal elképzelése a Szent István tér hasznosításáról. A belvárosi polgármester mindezt azzal magyarázta, hogy szerinte a helyi szocialistáknak sehogy se jó. Először ingyen akarta odaadni a polgármester a teret 2010-ig egy cégnek, azután pénzért, most meg már sehogy. Rogán az MSZP-sektől vár koncepciót, addig csak két gyereknapnak és egy egyházi rendezvénynek ad otthont a tér.

Rogán Antal, a belváros fideszes polgármestere a kerület tulajdonosi bizottságának még azt javasolta, ingyen bocsássák a GreatFild Ingatlanforgalmazó Kft-nek a rendelkezésére a Bazilika előtti Szent István teret.

Együttműködési megállapodások

A polgármester együttműködési megállapodást kötött a céggel, amely egyebek mellett kávéházat bio-, bolha-, virág és kézműves piacot, illetve karácsonyi vásárt és gyerekprogramokat, Forma 1-es bemutatót ígért, cserébe 2010-ig ingyen kapta volna meg a tér hasznosítási lehetőségét, ahol heti három napon át például térzenét is biztosított volna.

Pásztor Tibor belvárosi szocialista frakcióvezető múlt csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Szent István téren kifogásolva a tervezett hasznosítási módot, egyebek mellett azzal érvelve, a környék idős lakosai nehezen viselnék a programokkal járó hangzavart, nehezményezte, a kerületnek százmillió forintos bevétel kiesése keletkezne.

Kifogásolta azt is, hogy a polgármester saját hatáskörébe utalta a képviselő-testület a közterület-használati engedélyek kiadását. A tájékoztatón váratlanul megjelenő Puskás András alpolgármester szétosztotta az újságíróknak az együttműködési megállapodás egy módosított példányát, amelyben már nem szerepelt az ingyenesség. Puskás pedig e módosításra hivatkozva állította, szó sincs ingyenességről.

Lemondott jogáról, de mégsem

Rogán polgármester e hét hétfőn levelet írt a városrészben ellenzékben lévő MSZP-s és SZDSZ-es frakcióvezetőknek, hogy meghívja őket a tulajdonosi bizottság soron következő ülésére, amely csütörtökön zajlott le. A meghívóban Rogán jelezte, a bizottsági ülés másnapján vonja csak magához a közterület-használati jog gyakorlását, hogy a testület dönthessen a Szent István tér hasznosításáról. A bizottsági ülésen azonban meglepetésre nem volt napirenden a kérdés, s kiderült, hogy már a polgármesternél vannak a jogosítványok.

Rogán Antal a bizottsági üléssel nagyjából egy időben sajtótájékoztatót tartott a Szent István téren, ahol bejelentette egy hónapig elhalasztja a döntést a tér végleges hasznosításáról. "A kerület békéje és nyugalma érdekében (...) eltekintek a terület hasznosítására irányuló elképzelésektől" - mondta a politikus. Rogán ezt az Indexnek nyilatkozva azzal magyarázta, hogy a tér kialakítása 450 millió, a tér környékének rendezése további egymilliárd forintba került, aminek meg kell térülnie.

A polgármester állította éppen ezért egyetlen egy forint többletbevételről sem mondhatnak le. Ennek érdekében Rogán felkérte a szocialistákat, készítsék el egy hónapon belül koncepciójukat, amely alapján elérhető a korábbi kifogásokban elhangzott százmillió forintos bevétel a 2010-ig történő hasznosítással. Rogán a gyakran változó álláspontjáért a szocialistákat tette felelőssé, állította azért vonta magához mégis a döntés jogát, mert az MSZP-sek sajtónyilatkozatából világos volt számára,.hogy az MSZP-seknek sehogy se jó.

Az MSZP kész az együttműködésre

Pásztor Tibor erre reagálva annyit jegyzett meg: egyelőre a sajtóból értesült a felkérésről, de mint mondta nem zárkóznak el az együttműködéstől. "Tapasztalatainkkal, szakértelmünkkel helyismeretünkkel készséggel segítjük a kerület polgármesterét a döntésben és ezért szakértői díjat sem kérünk" - tette hozzá a szocialista frakcióvezető megjegyezve, belátja, hogy Rogánnak nem elegendő a hivatal kétszáz munkatársa és számos alpolgármestere a döntései előkészítéséhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?