István, Vajk
17 °C
34 °C

Letett Rogán a Szent István tér hasznosításáról

2007.05.17. 15:26
Egy hét alatt háromszor változott Rogán Antal elképzelése a Szent István tér hasznosításáról. A belvárosi polgármester mindezt azzal magyarázta, hogy szerinte a helyi szocialistáknak sehogy se jó. Először ingyen akarta odaadni a polgármester a teret 2010-ig egy cégnek, azután pénzért, most meg már sehogy. Rogán az MSZP-sektől vár koncepciót, addig csak két gyereknapnak és egy egyházi rendezvénynek ad otthont a tér.

Rogán Antal, a belváros fideszes polgármestere a kerület tulajdonosi bizottságának még azt javasolta, ingyen bocsássák a GreatFild Ingatlanforgalmazó Kft-nek a rendelkezésére a Bazilika előtti Szent István teret.

Együttműködési megállapodások

A polgármester együttműködési megállapodást kötött a céggel, amely egyebek mellett kávéházat bio-, bolha-, virág és kézműves piacot, illetve karácsonyi vásárt és gyerekprogramokat, Forma 1-es bemutatót ígért, cserébe 2010-ig ingyen kapta volna meg a tér hasznosítási lehetőségét, ahol heti három napon át például térzenét is biztosított volna.

Pásztor Tibor belvárosi szocialista frakcióvezető múlt csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Szent István téren kifogásolva a tervezett hasznosítási módot, egyebek mellett azzal érvelve, a környék idős lakosai nehezen viselnék a programokkal járó hangzavart, nehezményezte, a kerületnek százmillió forintos bevétel kiesése keletkezne.

Kifogásolta azt is, hogy a polgármester saját hatáskörébe utalta a képviselő-testület a közterület-használati engedélyek kiadását. A tájékoztatón váratlanul megjelenő Puskás András alpolgármester szétosztotta az újságíróknak az együttműködési megállapodás egy módosított példányát, amelyben már nem szerepelt az ingyenesség. Puskás pedig e módosításra hivatkozva állította, szó sincs ingyenességről.

Lemondott jogáról, de mégsem

Rogán polgármester e hét hétfőn levelet írt a városrészben ellenzékben lévő MSZP-s és SZDSZ-es frakcióvezetőknek, hogy meghívja őket a tulajdonosi bizottság soron következő ülésére, amely csütörtökön zajlott le. A meghívóban Rogán jelezte, a bizottsági ülés másnapján vonja csak magához a közterület-használati jog gyakorlását, hogy a testület dönthessen a Szent István tér hasznosításáról. A bizottsági ülésen azonban meglepetésre nem volt napirenden a kérdés, s kiderült, hogy már a polgármesternél vannak a jogosítványok.

Rogán Antal a bizottsági üléssel nagyjából egy időben sajtótájékoztatót tartott a Szent István téren, ahol bejelentette egy hónapig elhalasztja a döntést a tér végleges hasznosításáról. "A kerület békéje és nyugalma érdekében (...) eltekintek a terület hasznosítására irányuló elképzelésektől" - mondta a politikus. Rogán ezt az Indexnek nyilatkozva azzal magyarázta, hogy a tér kialakítása 450 millió, a tér környékének rendezése további egymilliárd forintba került, aminek meg kell térülnie.

A polgármester állította éppen ezért egyetlen egy forint többletbevételről sem mondhatnak le. Ennek érdekében Rogán felkérte a szocialistákat, készítsék el egy hónapon belül koncepciójukat, amely alapján elérhető a korábbi kifogásokban elhangzott százmillió forintos bevétel a 2010-ig történő hasznosítással. Rogán a gyakran változó álláspontjáért a szocialistákat tette felelőssé, állította azért vonta magához mégis a döntés jogát, mert az MSZP-sek sajtónyilatkozatából világos volt számára,.hogy az MSZP-seknek sehogy se jó.

Az MSZP kész az együttműködésre

Pásztor Tibor erre reagálva annyit jegyzett meg: egyelőre a sajtóból értesült a felkérésről, de mint mondta nem zárkóznak el az együttműködéstől. "Tapasztalatainkkal, szakértelmünkkel helyismeretünkkel készséggel segítjük a kerület polgármesterét a döntésben és ezért szakértői díjat sem kérünk" - tette hozzá a szocialista frakcióvezető megjegyezve, belátja, hogy Rogánnak nem elegendő a hivatal kétszáz munkatársa és számos alpolgármestere a döntései előkészítéséhez.