Judit
3 °C
7 °C

Délután eldől, lesz-e pénteken BKV-sztrájk

2008.04.16. 10:55
A főváros jogászai alaki hiányosságok miatt nem jegyezték ellen (azaz nem írták alá) a BKV paraméterkönyv-tervezetét, így a főváros illetékes bizottsága szerdán várhatóan nem hagyja jóvá azt, így Demszky Gábor sem írhatja alá. Ha a BKV a délutáni elutasítás miatt átdolgozásra visszavonná a tervezetet, reális esély nyílna a pénteki sztrájk lemondására.

Elbukhat a paraméterkönyv-tervezet a főváros illetékes szakbizottságában, mivel az elkészítők nem kellő pontossággal adták meg az egyes járatok jellemzőit, így a szakmai indokok helyett formai okokból utasíthatják el a változtatásokat, ez ráadásul politikailag könnyebben eladható.

Gulyás Attila sztrájkbizottsági szóvivő az Index kérésére kifejtette, mi a feltétele annak, hogy felfüggesszék a péntekre tervezett sztrájkot. Az egyik követelés a bizottság előtt lévő paraméterkönyv-tervezet visszavonása. Önmagában az nem elég nekik, hogy a bizottság elutasítsa azt. A szakszervezetek attól félnek, hogy a bizottsági nem és a jogi ellenjegyzés hiánya ellenére is jóváhagyhatja a főpolgármester a paraméterkönyvet.

A másik követelés, egy szándknyilatkozat aláírása a főváros részéről a BKV pénzügyi és finanszírozási ügyeinek rendbetételére. A szakszervezetek azt várják, hogy ebben vállalják: augusztus végéig kidolgozzák a BKV közép- és hosszútávú finanszírozási koncepcióját. E kérdés rendezése amúgy is kötelessége a főváros pénzügyi vezetőinek, a szakszervezet csak ennek határidőhöz kötését kéri – mutatott rá Gulyás Attila.

A visszavonulás első lépésének tekinthető, hogy Lakos Imre, a paraméterkönyv ügyében illetékes Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság SZDSZ-es elnöke szerda reggel az RTL Klub Híradójában elmondta, hogy elfogadhatatlan a paraméterkönyv a jelenlegi formájában.

A már zajló bizottsági ülés után, négy óra körül folytatódik a tárgyalás a BKV és a szakszervezetek között. Várhatóan ott jelenti be a BKV, hogy a bizottsági döntés függvényében hogyan képzeli el a folytatást, és ezután döntenek a szakszervezetek, hogy kitartanak-e a péntekre tervezett munkabeszüntetés mellett.

A szakszervezet fő követelése, a paraméterkönyv-tervezet visszavonása akár teljesíthető is lehet a bizottsági elutasítás esetén. Az új, módosított, pontosított tervezet elkészítésébe immár a szakszervezetek is bevonhatók lennének, a csoportos létszámleépítést már egyébként is visszavonták (és amúgy is csak irodistákat érintett volna). Egyedül a BKV finanszírozásának határidőre történő megoldása maradna élő követelés a négy követelés közül, mely kérédésben elvileg a fővárosi önkormányzat és a BKV nem is ellenérdekelt fél, tehát van mód és tér a kötelezettségvállalásra.

A főváros jogászai a paraméterkönyvből az üzemidők kezdetének és végének pontos megadását, a vonalak pontos útvonalának megadását, és különösen a gyorsjáratok esetén az érintett megállók felsorolását hiányolták. Ezeket az adatokat az Index is hiányolta már korábbi cikkében.

A paraméterkönyv-tervezet visszavonását várja a szerdai bizottsági ülésen Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője is. A VEKE szerint a paraméterkönyvről érdemi szakmai vita nem folytatható mindaddig, míg alapvető szakmai kérdéseket nem tisztáznak. A jelenlegi tervezetben ugyanis szakmai kérdésekben határozott koncepció nem rajzolódik ki. A civil szervezet járatok teljesítménycsökkenését továbbra sem hajlandó elfogadni, de minden vonalra kidolgozta konkrét javaslatát, ami elérhető a veke.hu holnapon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?