Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötórás ebédszünetre ment a közgyűlés

2008.03.10. 10:03
Frakciószünetekkel kezdődött a fővárosi közgyűlés hétfői rendkívüli ülése, mert először napirendre került majd le is vétetett az egészségügyi átalakításról szóló előterjesztés. A koalíciós pártok utóbb titkosított politikai nyilatkozatot írtak alá arról, hogy nem nyújtanak be módosításokat, de aztán benyújtottak. Némi vita után a közgyűlést leveztő Demszky Gábor este hatig szünetet rendelt el.

Erősen kétséges, hogy lesz-e költségvetése a fővárosi önkormányzatnak, a koalíciós feszültség ugyanis látványosan nem oldódott meg. Az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetéssel együtt döntsenek a kórházholding létrehozásáról, amely tulajdonolná valamennyi budapesti kórházat, ám a közbeszerzéseket központilag intéznék, de beérnék azzal is, ha 8 milliárdot átcsoportosítanának a területre.

Az MSZP javaslatára a közgyűlés napirendjére vette a költségvetés mellett az egészségügyi átalakítás tervét, az elképzelés szerint április elsejével már létre is jönne a kórházholding. Steiner Pál szocialista frakcióvezető kezdeményezte, hogy első napirendi pontként tárgyalják az egészségügyi átalakítást, ezt azonban csak az MSZP-s képviselők támogatták. Ekkor Bőhm András igyekezett megmenteni a helyzetet, s kérte vegyék le a napirendről a vitatott átalakítási tervet, amit meg is szavaztak.

Ekkor az MSZP ismét javasolta, hogy első napirendi pontként tárgyalják a már napirendről le vett előterjesztést. Végül a testület a szocialisták támogatása nélkül megszavazta az egészségügyi átalakítás nélküli napirendet. Ekkor az MSZP félórás frakciószünetet kért, ezzel félbeszakítva a meg az érdemben meg sem kezdett közgyűlést.

Ezután majdnem újra elkezdődött az ülés, de ekkor a KDNP kért szünetet. Még a frakciószünetben aláírtak a koalíciós felek egy utóbb titkosított politikai nyilatkozatot. Ebben a dokumentumban - amelyet John Emese és Steiner Pál jegyeznek - rögzítették, hogy a közgyűlés előtt fekvő költségvetéshez nem nyújtanak már be több módosító indítványt. De aztán benyújtottak egy, az egészségügyi területet nyolcmilliárddal megtámogató módosító javaslatot, ezzel ferúgva az alig egyórás megállapodást.

A költségvetési vitában Gy. Németh Erzsébet kifogásolta a Gödör egy részének eladását (erről kiderült, hogy visszavonják), illetve azt, hogy 30 milliót adnának egy olyan filmes kht-nak, amely a külföldi filmeseket segítené budapesti forgatásaikhoz, e társaság szedné be a jövőben a közterülethasználati-díjakat. Most az lóg a levegőben, hogy az egészségügyi átcsoportosítást csak az ellenzék támogatásával fogadhatják el, mert annak elfogadásától a szabad demokraták elzárkóznak.

Steiner Pál szocialista frakcióvezető felszólalásában egyértelművé tette, ha az egészségügyi átcsoportosítás nem kap támogatást, akkor a szocialisták nemet mondanak a költségvetés egészére. Pedig Bőhm András liberális képviselő saját javaslatával igyekezett megoldani a vitát, az ő javaslata annyiban tér el a szocialistákétól, hogy az útfenntartásból faragna le, törölné az idei beruházások közül a forgalomirányító lámpák korszerűsítését, a Váci úti gyűjtőcsatorna kiépítését, a csepeli gerincút kiépítését, illetve az észak-déli regionális gyorsvasutat. A szocialisták viszont értékesítésből fedeznék ezt a tételt, az osztalék és hozambevétel növelésével, megkurtítanák az igazgatási apparátus kiadásait, illetve lenulláznák lényegében a struktúra váltásokra elkülönített pénzt.

A Bőhm-javaslatot a szocialisták, az MSZP-s indítványt a szabad demokraták utasítják el, a Fidesz pedig nem akar döntőbíró lenni az ügyben, mégis konstruktivitásra törekszenek. A felszólalások után Demszky Gábor főpolgármester hosszított ebédszünetet rendelt el, a testület este hatkor folytatja a munkáját.