Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ötórás ebédszünetre ment a közgyűlés

2008.03.10. 10:03
Frakciószünetekkel kezdődött a fővárosi közgyűlés hétfői rendkívüli ülése, mert először napirendre került majd le is vétetett az egészségügyi átalakításról szóló előterjesztés. A koalíciós pártok utóbb titkosított politikai nyilatkozatot írtak alá arról, hogy nem nyújtanak be módosításokat, de aztán benyújtottak. Némi vita után a közgyűlést leveztő Demszky Gábor este hatig szünetet rendelt el.

Erősen kétséges, hogy lesz-e költségvetése a fővárosi önkormányzatnak, a koalíciós feszültség ugyanis látványosan nem oldódott meg. Az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetéssel együtt döntsenek a kórházholding létrehozásáról, amely tulajdonolná valamennyi budapesti kórházat, ám a közbeszerzéseket központilag intéznék, de beérnék azzal is, ha 8 milliárdot átcsoportosítanának a területre.

Az MSZP javaslatára a közgyűlés napirendjére vette a költségvetés mellett az egészségügyi átalakítás tervét, az elképzelés szerint április elsejével már létre is jönne a kórházholding. Steiner Pál szocialista frakcióvezető kezdeményezte, hogy első napirendi pontként tárgyalják az egészségügyi átalakítást, ezt azonban csak az MSZP-s képviselők támogatták. Ekkor Bőhm András igyekezett megmenteni a helyzetet, s kérte vegyék le a napirendről a vitatott átalakítási tervet, amit meg is szavaztak.

Ekkor az MSZP ismét javasolta, hogy első napirendi pontként tárgyalják a már napirendről le vett előterjesztést. Végül a testület a szocialisták támogatása nélkül megszavazta az egészségügyi átalakítás nélküli napirendet. Ekkor az MSZP félórás frakciószünetet kért, ezzel félbeszakítva a meg az érdemben meg sem kezdett közgyűlést.

Ezután majdnem újra elkezdődött az ülés, de ekkor a KDNP kért szünetet. Még a frakciószünetben aláírtak a koalíciós felek egy utóbb titkosított politikai nyilatkozatot. Ebben a dokumentumban - amelyet John Emese és Steiner Pál jegyeznek - rögzítették, hogy a közgyűlés előtt fekvő költségvetéshez nem nyújtanak már be több módosító indítványt. De aztán benyújtottak egy, az egészségügyi területet nyolcmilliárddal megtámogató módosító javaslatot, ezzel ferúgva az alig egyórás megállapodást.

A költségvetési vitában Gy. Németh Erzsébet kifogásolta a Gödör egy részének eladását (erről kiderült, hogy visszavonják), illetve azt, hogy 30 milliót adnának egy olyan filmes kht-nak, amely a külföldi filmeseket segítené budapesti forgatásaikhoz, e társaság szedné be a jövőben a közterülethasználati-díjakat. Most az lóg a levegőben, hogy az egészségügyi átcsoportosítást csak az ellenzék támogatásával fogadhatják el, mert annak elfogadásától a szabad demokraták elzárkóznak.

Steiner Pál szocialista frakcióvezető felszólalásában egyértelművé tette, ha az egészségügyi átcsoportosítás nem kap támogatást, akkor a szocialisták nemet mondanak a költségvetés egészére. Pedig Bőhm András liberális képviselő saját javaslatával igyekezett megoldani a vitát, az ő javaslata annyiban tér el a szocialistákétól, hogy az útfenntartásból faragna le, törölné az idei beruházások közül a forgalomirányító lámpák korszerűsítését, a Váci úti gyűjtőcsatorna kiépítését, a csepeli gerincút kiépítését, illetve az észak-déli regionális gyorsvasutat. A szocialisták viszont értékesítésből fedeznék ezt a tételt, az osztalék és hozambevétel növelésével, megkurtítanák az igazgatási apparátus kiadásait, illetve lenulláznák lényegében a struktúra váltásokra elkülönített pénzt.

A Bőhm-javaslatot a szocialisták, az MSZP-s indítványt a szabad demokraták utasítják el, a Fidesz pedig nem akar döntőbíró lenni az ügyben, mégis konstruktivitásra törekszenek. A felszólalások után Demszky Gábor főpolgármester hosszított ebédszünetet rendelt el, a testület este hatkor folytatja a munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!