Sára, Márió
2 °C
6 °C

Zsidók keltek Tarlós védelmére

2006.08.31. 17:43
A zsidó kultúra újjáélesztéséről beszélt Tarlós István városjárásának újabb, erzsébetvárosi állomásán. A jobboldali pártok által támogatott független főpolgármester-jelölt zsinagógában járt, rabbival találkozott, és megbékélésről beszélt.

A budapesti zsidó kultúra újjáélesztésére hívott fel Tarlós István független főpolgármester-jelölt, amikor csütörtökön Erzsébetvárosba látogatva betért egy Károly körúti zsinagógába. "Zsidó kultúra nélkül Budapest-kultúra sincsen" - hangoztatta a Fidesz által is támogatott politikus. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a városrészben megindult fejlesztések során tekintettel kell lenni a zsidó hagyományokra, kulturális értékekre.

Ne engedjük meg

Mint mondta, nem szabad megengedni, hogy a budapesti kultúrából eltűnjenek a "kis üzletek, zsidó színházak, rituális fürdők", mert ezek teszik vonzóvá ezt a városrészt. Tarlós beszélt arról is, hogy kegyelettel adózik azon "zsidó testvérek" előtt, akik életüket vagy méltóságukat veszítették a második világháború idején. "Soha ne engedjük meg, hogy ezek még egyszer előfordulhassanak" - figyelmeztetett.

Tarlós Istvánt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija fogadta a zsinagógában. A főpolgármester-jelölt előtte a Dohány utcai zsinagóga előtt beszélgetett az érdeklődőkkel. Egy asszony itt szemére vetette, hogy jelöltségét az általa szélsőjobboldalinak mondott Jobbik is támogatja. Utalt arra, hogy kedden Újlipótvárosban Merker Dávid, az Új Generáció alelnöke is hasonló véleményt fogalmazott meg.

Megvédték

Erre válaszul többen a tömegből Tarlós István védelmére keltek. Egy magát zsidónak mondó asszony Tarlós István mellett kiállva úgy fogalmazott: a tisztességes zsidó emberek nevében kikéri magának az "ilyen ellenségeskedést". Tarlós István az újlipótvárosi esetről szólva úgy fogalmazott: az indítékok érthetőek, de úgy gondolja, hogy a fiatalembert "felheccelték". Közölte, véget kell vetni annak, hogy érzelmek alapján egymásnak ugrasszanak embereket. Hagyjunk fel ezekkel az előítéletességekkel, és egymás szélsőségesnek bélyegzésével, mert ez nem a megbékélés irányába hat - jegyezte meg.

"Soha életemben nem voltam kirekesztő" - hangoztatta a magát többször hangsúlyosan függetlennek mondó főpolgármester-jelölt.