Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tarlós nem írta alá a vele egyeztetett nyilatkozatot

2006.10.25. 15:12
A Fidesz és a KDNP csak később, a városházi egyeztetések után írja alá az úgynevezett Elvi Nyilatkozatot, a "konszenzusos Budapest-politika alapokmányát" - derült ki a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőinek szerdai találkozóján.

Demszky Gábor főpolgármester a tárgyaláson közölte, hogy a nyilatkozat eredeti szövegét az ellenzéki képviselők javaslatait figyelembe véve dolgozták át, "gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ez a szöveg hozzám Tarlós Istvántól jutott el, az ő véleményét maximálisan tükrözi".

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF aláírta a nyilatkozatot

A nyilatkozatot Demszky Gábor, Molnár Gyula (MSZP), Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hock Zoltán (MDF) írta alá, a szerdai egyeztetésre Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője nem ment el.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy valóban egyeztetett szövegről van szó, a főpolgármester igyekezett figyelembe venni az észrevételeket. A Fidesz és a KDNP aláírási szándékát fenntartja, de azt csak a városházi egyeztetések után szeretnék megejteni.

Tarlós szerint kimaradtak az egyeztetésekből

Tarlós István mindezt azzal indokolta, hogy az ellenzéki frakciók az egyeztetésekből eddig kimaradtak, ezért a nyilatkozatot csak azután írják majd alá, ha a városházi egyeztetések befejeződtek.

Molnár Gyula közölte, hogy a fővárosnak példát kell mutatni az együttműködésben. "Értve és megértve Tarlós István gondolatait, azt gondolom, hogy ha egy jól működő együttműködést akarunk létrehozni, ahhoz sajnos idő kell. Valóban közel vagyunk ahhoz, hogy egy végső megoldást találjunk". Hozzátette: nem egy zárt konstrukcióval, hanem egy nyitott ajánlattal fognak megjelenni.

Ikvai-Szabó Imre azt mondta, fontos, hogy egységesek legyenek a város demokratikus értékeiben. Hock Zoltán közölte, kész aláírni a megállapodást, hiszen az tükrözi pártja szándékait is. Mint mondta, megérti Tarlós István frakcióvezetőt, és hangsúlyozta, szükségesnek és fontosnak tartja, hogy valamennyi közgyűlési frakció mielőbb csatlakozzon a nyilatkozathoz.

A kerületeket is kérik

Demszky Gábor szólt arról, hogy a nyilatkozat támogatására fel fogják kérni a kerületeket és a különböző társadalmi szervezeteket is. Közölte: a nyilatkozat egy általános deklaráció, de "a jelenlegi politikai helyzetben" a főpolgármester fontosnak tartja, hogy a párbeszédet jelentő minimumban meg tudjanak állapodni.

A főpolgármester közölte, hogy a nyilatkozat megalapozhatja a pártok, frakciók közötti együttműködést. "Meggyőződésem, hogy a politikai megosztottság árt az országnak. Az utcai erőszak néhány napra meg tudja akadályozni egy város nyugodt működését, a politikai állóháború kárai azonban években mérhetőek" - fogalmazott.

Mindenekelőtt Budapest érdekei

A nyilatkozat szövegében egyebek között az szerepel, hogy a "város választott vezetőinek, képviselőinek mindenekfelett Budapest érdekeit kell képviselniük. A választási eredmény üzenete, a budapesti szavazók iránymutatása egyértelmű: a korábbinál nagyobb és őszintébb együttműködést várnak el a képviselőktől, a pártoktól, a kerületi polgármesterektől és a főpolgármestertől".

"A Fővárosi Közgyűlésbe került pártok és a főpolgármester-jelöltek programjában több a közös elem, mint ami megkülönbözteti őket egymástól. Erre támaszkodva, a demokratikus szabályok betartása mellett egy új, konstruktív Budapest-politika építhető fel" - fogalmaz a nyilatkozat.

A nyilatkozatban az is szerepel: "egyetértünk abban, hogy mindannyiunk érdeke az együttműködés útját keresni a közös minimum megvalósításáért".